Μειώθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι!

Φαίνεται πως κάτι συμβαίνει με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο φέτος, τουλάχιστον σύμφωνα με την ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes.

Στην εν λόγω λίστα, εμφανίζονται όσοι έχουν προσωπική περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ωστόσο φέτος οι δισεκατομμυριούχοι εμφανίζονται κατά 16 λιγότεροι, 1810 στο σύνολό τους. Ακόμη πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι οι περιουσίες των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, φέτος «ψαλιδίστηκαν» κατά 70 δισ. δολάρια.

Περιορισμένη για μία ακόμη φορά είναι και η παρουσία των γυναικών. Μόλις 190, έναντι 197 πέρυσι. Ενώ δεν λείπουν και οι ανατροπές. Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σιμ φέτος περιορίζεται στην 4η θέση, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook έβγαλε πέρυσι τα περισσότερα χρήματα από όλους κερδίζοντας την είσοδό του στην πρώτη δεκάδα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν είναι τόσο… πλούσιος όσο ισχυρίζεται.

Η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους μετά τις ΗΠΑ, με 251 έναντι 213 πέρυσι. Ακολουθούν η Γερμανία με 120 και η Ινδία με 84, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο πλουσιότερος άντρας του κόσμου, με την προσωπική του περιουσία να αγγίζει τα 75 δισ. δολάρια. Από τις γυναίκες, πλουσιότερη είναι η Λιλιάν Μπετανκούρ, η 93χρονη κληρονόμος της γαλλικής L’ Oreal με τραπεζικές καταθέσεις 36,1 δισεκατομμυρίων στο όνομά της.

Μεγάλος «χαμένος» φέτος, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο Κάρλος Σλιμ, ο Μεξικανός επιχειρηματίες που στο παρελθόν έχει κατακτήσει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας και συνήθως «κονταροχτυπιέται» με τον Μπιλ Γκέιτς. Η περιουσία του φέτος περιορίστηκε στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, και πλέον είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Ο 79χρονος ιδιοκτήτης των καταστημάτων ρουχισμού Zara, Αμάνσιο Ορτέγκα, κέρδισε τον τίτλο του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου με περιουσία 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια θέση πιο κάτω, εμφανίζεται ο Αμερικανός Γουόρεν Μπάφετ με 60,8 δισ. ενώ την πέμπτη θέση κατακτά ο «πατέρας» του διαδικτυακού καταστήματος Amazon με 45,2 δισεκατομμύρια.

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Facebook, στην πρώτη δεκάδα, και πιο συγκεκριμένα στην έκτη θέση εμφανίζεται ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ. Ο ιδρυτής της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης έχει πλέον περιουσία 44,6 δισεκατομμυρίων και για πρώτη φορά αφήνει πίσω του ονόματα όπως ο Λάρι Έλισον (43,6 δισ.) και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ (40 δισ.).

Η πρώτη δεκάδα της λίστας ολοκληρώνεται με τον Τσάρλς Κοχ (39,6 δισ.) και τον Ντέιβιντ Κοχ (39,6 δισ.).

Οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν εμφανίζονται στην 12η και 13η θέση αντιστοίχως.

Ελληνική παρουσία υπάρχει και φέτος, αφού με προσωπική περιουσία 3,4 δισ., ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κατσιματίδης κάνει την εμφάνισή του στην 477 θέση. Στην 688η θέση «φιγουράρει» ο Φίλιππος Νιάρχος με 2,5 δισ..

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, έχει περιουσία που ανέρχεται σε 4,5 δισ. δολάρια.