Ισπανία: «Πλησίασμα» Σοσιαλιστών και «Πολιτών»

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos πλησίασαν χθες σε μια προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και για την «αναγέννηση της δημοκρατίας» στη χώρα, η οποία έχει υπονομευθεί από τη διαφθορά.

Ωστόσο, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συμμαχίας των Σοσιαλιστών με το Θιουδαδάνος («Πολίτες») δεν θα διέθετε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη ώστε να λάβει την επόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αποδέχθηκε την πρόταση για μια «αναθεώρηση εξπρές» του Συντάγματος, την οποία αξίωσε μερικές ώρες νωρίτερα το κεντρώο Θιουδαδάνος. Η αναθεώρηση αυτή θα αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων στα πεδία της δικαιοσύνης, της αυτοδιοίκησης κ.λπ., και ειδικά το τέλος του καθεστώτος ασυλίας των κοινοβουλευτικών, ώστε να «αναγεννηθεί η δημοκρατία».

«Θα υπάρξει συμφωνία», διαβεβαίωσε ο Πέδρο Σάντσεθ. Ο δεύτερος τη τάξει των Πολιτών Χοσέ Μανουέλ Βιγέγκας μίλησε από τη δική του πλευρά για την «έναρξη μιας συμφωνίας» ανάμεσα στο κόμμα του και τους Σοσιαλιστές.