Στριμωγμένη η Τουρκία (upd)

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η Τουρκία όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην Συρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι θέλει να δημιουργήσει ζώνης ασφαλείας έκτασης 10 χιλιομέτρων στη συριακή πλευρά της μεθορίου της, η οποία θα περιλαμβάνει την πόλη Αζάζ, προκειμένου να αποτρέψει προσπάθειες να «αλλάξει η δημογραφική δομή» της περιοχής, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν.

Την ίδια ώρα, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, έχουν προωθηθεί προς τα τουρκικά σύνορα στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες. Μαχητές κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίοι για την Άγκυρα είναι «εχθρικοί στασιαστές», έχουν επωφεληθεί προκειμένου να καταλάβουν εδάφη από Σύριους αντάρτες.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές ότι επιδιώκουν την “αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης” της βόρειας Συρίας με τον αναγκαστικό εκτοπισμό τουρκμενικών και αραβικών κοινοτήτων. Εκείνο που φοβάται τελικά η Άγκυρα είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει γειτονικές περιοχές οι οποίες ανήκουν τώρα στο Ιράκ, στη Συρία και στην Τουρκία.

“Υπάρχει ένα παιγνίδι που παίζεται με σκοπό να αλλάξει η δημογραφική δομή. Η Τουρκία δεν πρέπει να είναι μέρος αυτού του παιγνιδιού”, δήλωσε ο Ακντογάν σε συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό AHaber.

Στο μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, εάν σε αυτήν δεν συναινέσει η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπως τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η ζώνη, την οποία έχει προτείνει εδώ και πολύ καιρό η Τουρκία, ετέθη στο τραπέζι και από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ώστε να δημιουργηθεί χώρος όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν ασφαλώς χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον εμφύλιο πόλεμο Σύροι.