Συστοιχία «Patriot» στην Ν. Κορέα

Μια νέα συστοιχία πυραύλων «Patriot» εγκατέστησαν «προσωρινά» οι ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, ενόψει των σχεδίων τους να αναπτύξουν στην Κορεατική Χερσόνησο το πολύ πιο ανεπτυγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, στο φόντο έντονων αντιδράσεων άλλων δυνάμεων κέντρων -κυρίως της Κίνας και της Ρωσίας- για τις εν λόγω κινήσεις.

Η αμερικανική συστοιχία «Patriot» προέρχεται από το Τέξας και ήδη έχει αναπτυχθεί σε βάση κοντά στη Σεούλ, όπου και πραγματοποιούνται σχετικές ασκήσεις, με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να δηλώνουν ότι «ασκήσεις σαν αυτές διασφαλίζουν ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να αμυνθούμε ενάντια σε μια επίθεση από τη Βόρεια Κορέα (…) Η συνεχής ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα (…) απαιτεί από τη συμμαχία να διατηρεί αποτελεσματικές άμυνες για βαλλιστικούς πυραύλους».

Στο όνομα των ίδιων «απειλών», οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, με την Κίνα να αντιδρά έντονα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της, Γουάνγκ Γι, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters»: «Τα γεγονότα είναι καθαρά (…) Η ανάπτυξη του συστήματος THAAD από τις ΗΠΑ (…) πάει πολύ πιο μακριά από την αμυντική ανάγκη στην Κορεατική Χερσόνησο και η κάλυψη θα σήμαινε ότι θα φτάνει βαθιά στην ασιατική ήπειρο (…) Αυτό επιδρά απευθείας στα στρατηγικά συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών…».

Αποτυπώνοντας την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, ο Κινέζος Υπουργός τόνισε: «Ο οποιοσδήποτε γνωρίζει ότι η ανάπτυξη του συστήματος THAAD δεν είναι μόνο για να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα , αλλά (αφορά) μια ευρύτερη ατζέντα και μπορεί να υπηρετήσει ακόμα και την πιθανότητα στοχοποίησης της Κίνας».

«Η Κίνα δεν θα επιτρέψει να υπονομευτούν τα νόμιμα συμφέροντά της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην ασφάλειά της…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τις ανησυχίες του Πεκίνου προσπάθησαν να «διασκεδάσουν» οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ν. Κορέας, Γιουν Μπιούνγκ – Σε, σε συνομιλίες που είχαν με τον Κινέζο ομόλογό τους στο Μόναχο της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τα σχέδια για ανάπτυξη του συστήματος THAAD, ισχυριζόμενος παράλληλα  ότι αυτή θα αποσκοπεί στην «προστασία της Ν. Κορέας από απειλές από τη Β. Κορέα», και ότι δε θα στοχοποιεί την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλον…