Απειλές Ερντογάν σε Τουσκ και Γιουνκέρ ότι «θα γεμίσει την Ευρώπη μετανάστες»

Η Τουρκία θα είναι υπομονετική μέχρις ενός σημείου σχετικά με την κρίση στη Συρία και στη συνέχεια θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Άγκυρα η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά. Ο Τούρκος Πρόεδρος απέρριψε κατηγορηματικά τις διεθνείς εκκλήσεις να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα σε δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που φεύγουν από τη μάχη του Χαλεπίου, απειλώντας ότι θα τους στείλει σε άλλες χώρες.

“Δεν είναι γραμμένη η λέξη ‘ηλίθιος’ στα μέτωπό μας. Μην πιστεύετε πως τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία βρίσκονται εδώ για το τίποτα. Θα κάνουμε αυτό που απαιτείται”, σημείωσε με νόημα ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ακόμη πως υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις στη Συρία πραγματοποιούν “ανελέητες σφαγές” και πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν την “εθνοκάθαρση” στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, εμμέσως ο Πρόεδρος της Τουρκίας παραδέχτηκε την απειλή που είχε διατυπώσει τον Νοέμβριο προς ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε., ότι θα ανοίξει τα σύνορα για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν τους δύο ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ότι πιθανόν να έρθει η ώρα που η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της, επιτρέποντας σε εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν προς την Ευρώπη.

«Στο παρελθόν έχουν σταματήσει ανθρώπους στις πύλες της Ευρώπης, έχουμε σταματήσει στην Αδριανούπολη τα λεωφορεία τους. Αυτό έχει συμβεί μία ή δύο φορές, στο τέλος θα ανοίξουμε την πύλη και θα τους ευχηθούμε καλό ταξίδι», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.