Απόλυτη κυριαρχία Μέρκελ στο συνέδριο της Κολονίας

Το αυριανό συνέδριο στην Κολονία θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης των Χριστιανοδημοκρατών προς τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Το μόνο ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει να ξεπεράσει το συντριπτικό ποσοστό του 97,94% που απέσπασε το 2012. Τα ζητήματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο θα είναι μάλλον τυπικά, αφού αναμένεται ότι θα πάρουν την έγκριση των 1.000 συνέδρων, όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ που διχάζει την ΕΕ.

Από τη στιγμή, όμως, που το θέλει το Βερολίνο, η συμφωνία θα υπογραφεί. Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουν οι σύνεδροι και η ίδια η Μέρκελ, η οποία στη συνέντευξή της στη «Welt» ρωτήθηκε σχετικά: «Μα δεν διαπραγματεύεστε εσείς, αλλά η ΕΕ» της είπε ξαφνιασμένος ο δημοσιογράφος, για να εισπράξει την απάντηση: «Η διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία βασίζεται στα δικά μας πολύ υψηλά ευρωπαϊκά στάνταρντ. Αποτελούν τη βάση για την εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης, που ενέκριναν όλα τα κράτη-μέλη».

Στο συνέδριο αναμένεται να τεθεί και το θέμα των επενδύσεων στη Γερμανία και το πρόγραμμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και σε αυτό το ζήτημα η καγκελάριος δεν έκρυψε ότι παρεμβαίνει: «Θα επιμείνω στο Συμβούλιο της ΕΕ να καταρτίσουμε μια λίστα προγραμμάτων. Πρέπει να είναι σαφή, βιώσιμα προγράμματα, τα οποία μπορούμε να παρουσιάσουμε στους ιδιώτες και να τους καλέσουμε να επενδύσουν χρήματα».

«Αβολες» στιγμές
Αναμένεται, πάντως, ότι θα υπάρξουν και κάποιες «άβολες» στιγμές για την καγκελάριο στην αυριανή φιέστα. Αφενός, θα πρέπει να εξηγηθεί για οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας απευθύνθηκαν στο ευρωσκεπτικιστικό AfD, προκειμένου να αποτρέψουν τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης με αριστερό πρωθυπουργό. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, καθώς το CDU θέλει να αποστασιοποιηθεί με κάθε τρόπο από τους ευρωσκεπτικιστές.

Αφετέρου, θα πρέπει να συζητήσουν για τις συχνά ακραίες θέσεις του αδελφού κόμματος CSU. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, καθώς τόσο το CDU όσο και η ίδια η Μέρκελ θέλουν να αποστασιοποιηθούν με κάθε τρόπο από τους ευρωσκεπτικιστές. Αύριο αναμένεται να κατατεθεί από τους Χριστιανοκοινωνιστές πρόταση που θα υποχρεώνει τους μετανάστες, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν στη Γερμανία, να μιλούν γερμανικά ακόμη και στο σπίτι τους.

Η πρόταση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας την ώρα που καταγράφεται μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών στη Γερμανία, με πολλούς εξ αυτών να προέρχονται από τις ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία όπως επίσης καταγράφεται και μια άνοδος του αριθμού των προσώπων που ζητούν χορήγηση ασύλου που προέρχονται από τη Συρία.

Στελέχη του CDU, πάντως, έσπευσαν να καταδικάσουν τις προθέσεις των στενών τους εταίρων. «Δεν αφορά τους πολιτικούς εάν εγώ μιλάω λατινικά, κλίνγκον (γλώσσα στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας Σταρ Τρεκ) ή τις διαλέκτους του κρατιδίου της Εσσης στο σπίτι μου» είπε ο Πέτερ Τάουμπερ, γενικός γραμματέας του CDU, σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64105409