Cut The Ribbon

Αϊόβα: ας στρέψουμε την προσοχή μας στην πολιτεία αυτή της Αμερικής όπου ανοίγει επίσημα σήμερα η αυλαία της κούρσας που θα οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές του 2016, το πρώτο βήμα στην ανάδειξη του υποψηφίου κάθε κόμματος για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Τα πράγματα δεν έχουν πάει μέχρι τώρα ακριβώς όπως τα περιμέναμε… Για παράδειγμα, πριν κάποιους μήνες λίγοι πίστευαν ότι ο αυτοαποκαλούμενος “Δημοκράτης-Σοσιαλιστής” Bernie Sanders θα είχε σοβαρή πιθανότητα να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Τώρα όμως μοιάζει να κοντράρει τη Hillary Clinton και επίσης ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει αρκετή χρηματοδότηση ώστε να παραμείνει στην κούρσα. Από την άλλη, η εντυπωσιακή πορεία του Donald Trump τους τελευταίους μήνες, η οποία μοιάζει να τον έχει εδραιώσει ως πρωτοπόρο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, είναι άλλη μια ένδειξη ότι εν έτει 2016, οι ψηφοφόροι κινούνται μάλλον απρόβλεπτα. Έτσι, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες μέχρι να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι θα είναι οι δύο ή περισσότεροι (Michael Bloomberg;) διεκδικητές της προεδρίας. Σήμερα πάντως θα πάρουμε μια πρώτη γεύση ως προς το αν η αντισυστημική ρητορική που κυριαρχεί συνοδεύεται και από απτά εκλογικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα αυτά άλλωστε θα επηρεάσουν και τις δυνατότητες άντλησης χρηματοδότησης από την πλευρά των υποψηφίων, μια σημαντική παράμετρο στο μαραθώνιο της διεκδίκησης του χρίσματος, ενώ ανάλογα με την επίδοσή τους, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και υποψήφιοι που θα αποχωρήσουν από την κούρσα. Σας αφήνουμε με ένα σύντομο βίντεο για το “caucusing” στην Αϊόβα, το παράξενο δηλαδή σύστημα της πολιτείας, όπου αντί να ψηφίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο, ψηφοφόροι από κάθε κόμμα συναντώνται σε τοπικά group και διαλέγουν μέσα από συζητήσεις ωρών τον εκλεκτό τους.