Τρίμηνη παράταση της έκτακτης ανάγκης ζητά ο Ολάντ

Τρίμηνη παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, θα ζητήσει από τη Βουλή ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η προεδρία.

Το προεδρικό γραφείο αποδίδει το αίτημα για παράταση της έκτακτης ανάγκης στην υφιστάμενη «τρομοκρατική απειλή».
Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δίνει στις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές αυξημένες εξουσίες, όπως το δικαίωμα τέλεσης εφόδων χωρίς ένταλμα και τη δυνατότητα να θέτουν υπόπτους σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τάχθηκε υπέρ της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι να ηττηθεί το ISIS. «Για όσο καιρό υπάρχει η απειλή αυτή, πρέπει να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα» δήλωσε σε συνέντευξη του στο BBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Είναι ένας ολοκληρωτικός και παγκόσμιος πόλεμος αυτός που αντιμετωπίζουμε με την τρομοκρατία. Οπότε και ο πόλεμος που διεξάγουμε πρέπει να είναι επίσης ολοκληρωτικός, παγκόσμιος και αδυσώπητος».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Κλωντ Μπαρτολόν, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι το κοινοβούλιο «είναι πολύ πιθανό» να λάβει αίτημα για παράταση των έκτακτων εξουσιών των αστυνομικών αρχών όταν λήξει η τρίμηνη περίοδος.

Η τρέχουσα περίοδος έκτακτης ανάγκης εκπνέει στις 26 Φεβρουαρίου. Τα χτυπήματα στην Πρωτεύουσα του Φωτός στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Την ευθύνη έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες μπήκαν στην Ευρώπη προσποιούμενοι του πρόσφυγες έφερε στο προσκήνιο τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος συνοριοφυλακής και ασύλου εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές: skai.gr, euyro2day