Εφ’όλης της ύλης συζήτηση Ολάντ – Πούτιν πλην του φλέγοντος θέματος της παράδοσης των Mistral

Αιφνιδιαστική στάση στην Μόσχα έκανε το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιστρέφοντας από τη διήμερη επίσκεψή του στο Καζακστάν και έγινε έτσι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη ρωσική πρωτεύουσα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Ολάντ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο αεροδρόμιο Βνούκοβο και συζήτησαν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, συνεχίζοντας, όπως ειπώθηκε από συνεργάτες τους την ανταλλαγή απόψεων που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Αυστραλία πριν από λίγες εβδομάδες. Όλα πλην ενός: του μείζονος θέματος της παράδοσης των δύο, τελευταίας τεχνολογίας, στρατιωτικών πλοίων Mistral από τη Γαλλία στη Ρωσία, η οποία έχει «παγώσει» από το Παρίσι υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας με επίκεντρο της εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ολάντ, φθάνοντας στην αίθουσα της συνάντησης και μπροστά στις κάμερες, δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι έφτασε η ώρα να συζητήσουμε τα προβλήματα σχετικά με την ουκρανική κρίση». Ο Πούτιν καλωσόρισε τον Ολάντ εκφράζοντάς του την βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του στην Μόσχα αν και σύντομη, είναι μια πραγματική επίσκεψη εργασίας και θα πετύχει βήματα προόδου». Ο Ολάντ, από την πλευρά του, είπε στον Πούτιν ότι παρακολούθησε με προσοχή το διάγγελμά του προς το ρωσικό έθνος, πριν από δύο μέρες, στο οποίο επέρριψε πλήρως την ευθύνη για τις τωρινές εντάσεις στις ΗΠΑ και στους ευρωπαίους συμμάχους τους. Και σε αυτό το σημείο ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ανάγκη «ν’ απαλλαχθούμε από τα τείχη και τα εμπόδια που θα μπορούσαν να μας διχάσουν».  «Κάποια στιγμή πρέπει να εμφανιστούμε το ίδιο ικανοί να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να βρούμε λύσεις» και προσέθεσε ότι «υπάρχουν περίοδοι, όπου πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς την αναγκαιότητα επίτευξης πραγματικής εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε μιλώντας στα ρωσικά ΜΜΕ ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η κατάσταση είναι τραγική, οι άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα αλλά ελπίζω ότι μια απόφαση εκεχειρίας θα υπάρξει σύντομα» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι δύσκολα. «Όμως πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Η σημερινή σας επίσκεψη, που είναι αρκετά σύντομη, είναι μια πραγματική επίσκεψη εργασίας η οποία θα αποφέρει αποτελέσματα και προόδους», είπε. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος του Ολάντ σε θέματα διπλωματίας Ζακ Οντιμπέρ.

Η «μαύρη τρύπα» της συζήτησης

Αυτό που δεν φαίνεται να συζητήθηκε στη συνάντηση Ολάντ και Πούτιν είναι, όμως, το βασικό θέμα που «καίει» τις διμερείς σχέσεις: η παράδοση των δύο υπερσύγχρονων πλοίον Mistral. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Le Monde κατά τη δίωρη συνάντηση με τον Ολάντ, ο Πούτιν απέφυγε να θίξει το θέμα και ο Ολάντ, από την πλευρά του, έκανε ότι μπορούσε για να συνεχιστεί αυτό. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, βέβαια, ο Πούτιν έθιξε το θέμα: «Υπάρχει ένα συμβόλαιο. Θεωρούμε ότι θα τηρηθεί. Αλλά αν το συμβόλαιο σπάσει, δεν θα είμαστε και τόσο δυστυχισμένοι. Ελπίζουμε ότι θα μας επιστραφούν τα χρήματα που έχουμε πληρώσει».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αγοράς των Mistral υπογράφτηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες το 2011. Πρόκειται για εξαιρετικά σύγχρονα πλοία τα οποία μπορούν ταυτόχρονα να μεταφέρουν ελικόπτερα ακόμη και άρματα μάχης, αλλά και να είναι εξαιρετικά ευέλικτα και σε μικρού βάθους θάλασσες. Θεωρούνται ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο και γι αυτό εξαρχής η Ουάσινγκτον είχε αντιδράσει πολύ έντονα στην ρωσική αγορά καθώς θεώρησε ότι τα Mistral θα ενισχύσουν περαιτέρω το ρωσικό ναυτικό, και άρα γενικά το ρωσικό στρατό.

Το συνολικό κόστος της αγοράς (και της κατασκευής) αγγίζει τα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων η Μόσχα έχει δώσει το σημαντικότερο ποσό. Η έναρξη κατασκευής των Mistral έδωσε ζωή στα ναυπηγία Σαν Ναζέρ στη Γαλλία και δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Το πρώτο Mistral θα έπρεπε να έχει παραδοθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και το δεύτερο μέσα στο 2015. Σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας η Μόσχα ζητά πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλλει αλλά και ικανοποίηση των ρητρών αποζημίωσης που είχε θέσει στο συμβόλαιο. Η προοπτική είναι μάλλον εφιαλτική για το Παρίσι του οποίου η οικονομία βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Προς το παρόν, λοιπόν, βρισκόμενο σε συμπληγάδες ανάμεσα στις πιέσεις της Μόσχας για υλοποίηση της συμφωνίας και των ΗΠΑ και της ΕΕ για εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας, το Παρίσι έχει αρκεστεί να «παγώσει» την παράδοση χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς τις προθέσεις του.

 

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, Le Monde, Libération, ria novosti