ΗΠΑ: Διευρύνεται η έρευνα για τα βίαια περιστατικά με αστυνομικούς

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ

Επεκτείνεται η έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τα «έργα και τις ημέρες» της αστυνομίας του Κλήβελαντ, καθώς αποκαλύπτεται ότι έχει προβεί και στο παρελθόν σε χρήση «υπερβολικής και αναιτιολόγητης βίας». Πρόκειται για την περιοχή όπου πριν από λίγες μέρες σκοτώθηκε ένας 12χρονος από πυρά αστυνομικού, ενώ έπαιζε σε ένα πάρκο με ένα ψεύτικο όπλο.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε σήμερα το αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013. «Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν λόγοι να πιστεύουμε ότι η αστυνομία του Κλίβελαντ έκανε χρήση υπερβολικής και ανώφελης βίας στο πεδίο, παραβιάζοντας την 4η τροπολογία του Συντάγματος», δήλωσε από την πόλη αυτή.

Ο υπουργός έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε αρκετά αστυνομικά τμήματα της χώρας μετά τον θάνατο πολλών μαύρων από λευκούς αστυνομικούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής παραμένουν ατιμώρητοι.

Η έρευνα του υπουργείου αποτίμησε τις πρακτικές χρήσης βίας στην αστυνομία του Κλίβελαντ, όπου έχουν καταγραφεί πολλά σοβαρά περιστατικά στο παρελθόν.

Τα αποτελέσματά της, που θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία της πόλης, οι οποίες ακόμη δεν έχουν καθοριστεί, δημοσιοποιείται λίγες ημέρες αφού ένας λευκός αστυνομικός σκότωσε τον Τάμιρ Ράις, 12 ετών, σε έναν παιδότοπο επειδή πίστεψε ότι το όπλο που κρατούσε το παιδί ήταν πραγματικό.

Παράλληλα ο Χόλντερ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να γίνουν περισσότερα για τη χρήση θανατηφόρας βίας από την αστυνομία.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινότητας στην αστυνομία, αλλά παράλληλα να διεξαχθούν έρευνες για την πιθανότητα να έχουν παραβιαστεί τα πολιτικά δικαιώματα προσώπων σε κάποιες υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του λευκού αστυνομικού στη Νέα Υόρκη που σκότωσε με λαβή στραγγαλισμού έναν άοπλο μαύρο, ο Χόλντερ είπε ότι το υπουργείο θα την ερευνήσει. Η έρευνα θα είναι ευρεία και δίκαιο και, αν κριθεί σωστό, «θα απαγγελθούν κατηγορίες», τόνισε.

Σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού Ντάνιελ Πανταλέο ο οποίος τον Ιούλιο προκάλεσε τον θάνατο του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ, πατέρα έξι παιδιών.
Ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στη Νέα Υόρκη, κυρίως από αφροαμερικανούς που ζητούν την τιμωρία του αστυνομικού.

Παρά την απόφαση του σώματος των ενόρκων, η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα διεξαγάγει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο για το ενδεχόμενο να παραβιάστηκαν τα πολιτικά δικαιώματα του Γκάρνερ.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων ήρθε μόλις δέκα ημέρες έπειτα από μια παρόμοια απόφαση για την υπόθεση του Μάικλ Μπράουν, του άοπλου νεαρού μαύρου που σκοτώθηκε από ένα λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες ταραχές.

ΟΗΕ: Πρέπει να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για τις πράξεις τους

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αρχές των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι αστυνομικοί θα λογοδοτούν περισσότερο για τις πράξεις τους, με αφορμή την υπόθεση του Γκάρνερ. «Η υπόθεση αυτή εγείρει και πάλι το ερώτημα της ευθύνης των μελών των δυνάμεων της τάξης», υπογράμμισε ο Στεφάν Ντιζαρίτς, εκπρόσωπος του Μπαν Κι-μουν.
Ο γενικός γραμματέας, πρόσθεσε ο Ντιζαρίτς, «καλεί τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ να κάνουν τα μέγιστα για να απαντήσουν στις εκκλήσεις» που ζητούν οι αστυνομικοί «να λογοδοτούν περισσότερο για τις πράξεις τους».

Ο Μπαν ζήτησε επίσης από τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά και από τις αμερικανικές αρχές να σέβονται την ελευθερία του συναθροίζεσθαι.

Εξάλλου χαιρέτισε την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση του θανάτου του 43χρονου Γκάρνερ από τον λευκό αστυνομικό.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64103848