Νέες στρατιωτικές ενισχύσεις λόγω πλημμυρών στέλνει ο Ντ. Κάμερον

Εντολή να σταλούν στη Βόρεια Αγγλία νέες στρατιωτικές ενισχύσεις έδωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με την περιοχή να πλήττεται από πρωτοφανείς πλημμύρες, οι οποίες ανάγκασαν εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κυρίως στην ιστορική πόλη του Γιορκ. Σήμερα αναμένεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Οι εν λόγω πλημμύρες οφείλονται στις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες, βυθίζοντας πόλεις και χωριά και αναγκάζοντας μερικές φορές τους διασώστες να χρησιμοποιούν φουσκωτές λέμβους για να μετακινούνται στους πλημμυρισμένους δρόμους. Μέσω twitter ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης ότι “θα αναπτυχθούν επιπλέον στρατιώτες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 300 στρατιώτες έχουν ήδη κινητοποιηθεί, οι οποίοι επιχειρούν μαζί με τις τοπικές αρχές και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Στη δύναμη θα προστεθούν 200 στρατιώτες, ενώ εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί, δύναμη 1.000 στρατιωτών θα κινητοποιηθεί, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε επίσης ότι το σύνολο των μέτρων προστασίας από τις πλημμύρες, που επικρίθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θα επαναξιολογηθεί. “Τα φράγματα αντιπλημμυρικής προστασίας, μόνιμα και προσωρινά, έπαιξαν βασικό ρόλο, αλλά είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η στάθμη των υδάτων ανέβηκε τόσο πολύ που αυτά υπερχείλισαν, και πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο”, τόνισε στο BBC.

Παράλληλα, από την αντιπολίτευση, η υπεύθυνη του Εργατικού Κόμματος σε θέματα περιβάλλοντος, Κέρι Μακάρθι, κάλεσε την κυβέρνηση να “επενδύσει στη διατήρηση των δυνάμεων προστασίας από τις πλημμύρες και όχι στη μείωσή τους”. Επί του πεδίου, η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας Electricity North West εργάζεται ακατάπαυστα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε περίπου 6.500 νοικοκυριά. Ο Μαρκ Ουίλιαμσον, στέλεχος της εταιρίας, κάλεσε τους κατοίκους να “μειώσουν” την κατανάλωση ώστε να αποφευχθούν νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι η βορειοδυτική Αγγλία είχε ήδη πληγεί στις αρχές Δεκεμβρίου από μεγάλες πλημμύρες που προκάλεσαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Γενικότερα, στη χώρα περίπου μια κατοικία στις πέντε απειλείται από τις πλημμύρες, σύμφωνα με την Ένωση Ειδικών για τα ακίνητα.