Der Spiegel: Ωραιοποίησε ο Γιουνκέρ τα στοιχεία των προσφυγικών ροών από Τουρκία

Για ωραιοποιημένα στοιχεία του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα ώστε να στηριχτεί το σενάριο ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι επιτυχημένη κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel.

Το περιοδικό επικαλείται πηγές της ίδιας της Επιτροπής και αναφέρει ότι “η έκθεση με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θέλει να πουλήσει τις επιτυχίες της πολιτικής του, είναι στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητική, ενώ υπάλληλοι της Επιτροπής την θεωρούν ‘κατασκευασμένη'”.

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι η έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία για την εξέλιξη των προσφυγικών αριθμών, τα οποία και δεν συμφωνούν με αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η αντίφαση για τις 14 Δεκεμβρίου: “Την Δευτέρα έφθασαν 5.005 άτομα στα ελληνικά νησιά”, αναφέρεται στην εσωτερική ημερήσια αναφορά της UNHCR, “αυτό είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων σε μία ημέρα από τις 7 Νοεμβρίου”. Αντιθέτως, σημειώνεται, η έκθεση της Επιτροπής καταγράφει για την Ελλάδα την ίδια μέρα 1.906 αφίξεις από την Τουρκία.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι πανηγυρικές δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν εντάσεις» ενώ το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι και στην προσφυγική κρίση η ηγεσία της Επιτροπής προσπαθεί να προτρέξει των πραγματικών εξελίξεων.

“Στην πραγματικότητα βλέπουμε από ημέρα σε ημέρα μεγάλες διακυμάνσεις. Και κανένας δεν μπορεί να πει αξιόπιστα εάν αυτό σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες ή η Τουρκία πράγματι κάνει κάτι εναντίον των διακινητών”, δηλώνει ένας ειδικός στο περιοδικό. “Αυτό το ομολογεί και η Επιτροπή στην έκθεσή της, όμως, το έχει κρύψει στην τελευταία σελίδα”, καταλήγει το δημοσίευμα.