«Δεν τρέφω αυταπάτες για τη νέα χρονιά»

«Δεν τρέφω αυταπάτες για τη νέα χρονιά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το ερχόμενο έτος η Ε.Ε., όπως η προσφυγική κρίση ή το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Πέμπτη ο Γιουνκέρ είχε δηλώσει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει αν το 2015 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι για έναν συμβιβασμό με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της Ε.Ε. και συμφώνησαν να επιταχύνουν την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης που μαστίζει την Ένωση. Ωστόσο, ερωτηθείς για το ακανθώδες θέμα της κατανομής των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ο Γιουνκέρ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «υπέρμετρα αισιόδοξος».

Σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα μιλήσουν για τα μέσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, περίπου έναν μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, όπως και για την Τραπεζική Ένωση, που αποσκοπεί στην καλύτερη θωράκιση της Ευρώπης έναντι των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.