Κάλεσμα Σουλτς για ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή στο προσφυγικό

Κάλεσμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν «κοινές λύσεις στο προσφυγικό», απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Από τη μεριά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν «τουλάχιστον επί της αρχής» με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. «Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν πρέπει να σταματήσει.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε. ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιζητεί να επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία που θα προσφέρει μια διέξοδο στα περίπλοκα ζητήματα που τίθενται όσον αφορά το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε. και επισήμανε ότι “θα εισέλθουμε σε μια περιεκτική και ζωτική φάση διαπραγματεύσεων με τους συναδέλφους μας της Βρετανίας. Η Κομισιόν προτίθεται να αναζητήσει κι άλλες επιλογές από αυτή τη μία που προτείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός και είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα”.

Πηγή: ΑΜΠΕ