Εχθρική πράξη η κατάρριψη

Σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε κατά την ετήσια συνέντευξή Τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού ήταν “εχθρική πράξη κατά της Ρωσίας”. Ο κ. Πούτιν σημείωσε με νόημα ότι “δεν πιστεύουμε ότι ήταν ατύχημα” και υπογράμμισε πως “η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία ίσως ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης κάποιου στην τουρκική ηγεσία  να γλείψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο”.

“Δεν βλέπω να υπάρχει προοπτική” για βελτίωση των σχέσεων με τη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα από τον τουρκικό στρατό τόνισε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε ότι “είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη σημερινή τουρκική ηγεσία, αν αυτό είναι δυνατόν”.

Παράλληλα ο Ρώσος Πρόεδρος διερωτήθηκε “τι κατάφεραν;” και εξήγησε ότι “η Ρωσία δεν είναι μια χώρα από την οποία μπορείς να ξεφύγεις. Αυξήσαμε την παρουσία μας στη Συρία, στείλαμε αντιαεροπορικά S400”. O Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε επίσης ότι “το βασικό θέμα στη Συρία και το Ιράκ είναι το εμπόριο πετρελαίου και ο ισλαμιστικός παράγοντας είναι δευτερεύον” και συμπλήρωσε λέγοντας πως η τουρκική ηγεσία μπορεί να αποφάσισε ότι θέλει να δείξει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ότι είναι αξιόπιστος εταίρος.

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως δεν θα συμφωνήσει ποτέ στο να αποφασίσει μια εξωτερική δύναμη το ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για επίλυση της κρίσης πέραν της πολιτικής λύσης και πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στηρίζει την αμερικανική πρωτοβουλία για προετοιμασία ψηφίσματος του ΟΗΕ αναφορικά με τη Συρία και σημείωσε ότι θεωρεί πως το προσχέδιο του ψηφίσματος είναι αποδεκτό και η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Αναφερόμενος στη ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας παραδέχθηκε για πρώτη φορά επισήμως ότι υπάρχει ρωσική στρατιωτική παρουσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και ομολόγησε ότι «η Ρωσία δεν έχει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν στην περιοχή Ρώσοι που βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή».

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη χώρα στις εκλογές του 2016. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός. Εκείνοι είναι που προσπαθούν να επηρεάσουν τον ρωσικό λαό ως προς το ποιον να ψηφίζει», ανέφερε με νόημα και ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Γεωργία. Μάλιστα σημείωσε ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν οι προϋποθέσεις για έκδοση βίζα για τους πολίτες της μικρής χώρας του Καυκάσου.

Σε ό,τι αφορά την ρωσική οικονομία, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε υπερβολικά αισιόδοξη την εκτίμηση για πετρέλαιο στα 50 δολάρια το βαρέλι, βάσει του οποίου καταρτίστηκε ο ρωσικός προϋπολογισμός του 2016, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και παρατήρησε ότι «είχαμε υπολογίσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με βάση τα 50 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι μια πολύ αισιόδοξη εκτίμηση σήμερα (σ.σ. το πετρέλαιο) είναι ήδη στα 38 δολάρια. Γι’ αυτό θα πρέπει να διορθώσουμε κάτι εκεί».

Παράλληλα ανέφερε ότι “δεν θα βιαστούμε να φέρουμε αλλαγές στον προϋπολογισμό, καθώς αυτές θα περιλαμβάνουν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, όμως η κυβέρνηση προετοιμάζει διάφορα σενάρια” και τόνισε πως η «κορύφωση» της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία έχει περάσει, ωστόσο οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,7% το επόμενο έτος και 1,9% το 2017 βασίζονταν στην εκτίμηση ότι το πετρέλαιο θα ήταν στα 50 δολάρια το βαρέλι.