Ηττα κατά κράτος... και "λεονταρισμοί"

Μπορεί το ακροδεξιό, εθνικιστικό “Εθνικό Μέτωπο” της Μαρίν Λε Πεν να υπέστη εντυπωσιακή ήττα – σε σχέση με τις προβλέψεις – μην καταφέροντας να επικρατήσει σε καμία περιφέρεια στο χθεσινό, δεύτερο γύρω των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, χάνοντας σε όλες τις περιφέρειες μετά από την κυριαρχία του στον πρώτο γύρω των εκλογών, αλλά κανείς δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα αποτρέψουν τη φιλόδοξη πρόεδρό του από τη διεκδίκηση της ηγεσίας της χώρας το 2017.

Όπως και να έχει, νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Σαρκοζί, “επιδοτούμενος” βέβαια και από τους σοσιαλιστές του προέδρου Ολάντ, στις περιφέρειες όπου υπήρχε ο κίνδυνος να αναδειχθεί το “Εθνικό Μέτωπο”.

«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», είπε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, ο οποίος εκτιμώνταν ότι θα κέρδιζε την Λε Πεν στα βόρεια.

Οι υποστηρικτές της Λεπέν στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας τον αποδοκίμασαν καθώς εμφανίστηκε σε μια μεγάλη οθόνης της τηλεόρασης. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, σε άκρα αντίθεση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, όπου η Λεπέν κέρδισε πάνω από 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν χθες, και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.

Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας». Πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά σε επικροτούμενους υποστηρικτές της ότι «τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λε Πεν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Οι συντηρητικοί βοηθήθηκαν προς τη νίκη στις δύο αναμετρήσεις με την Λεπέν από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι απέσυραν τους υποψηφίους τους, ζητώντας από τους ψηφοφόρους τους να δώσουν τη ψήφο τους στους συντηρητικούς. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρω, δείχνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.

Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

Η Λε Πεν που δεν κατάφερε να επικρατήσει στο γαλλικό βορρά, όπου ήταν υποψήφια, κατήγγειλε στις εκκλήσεις προς τους πολίτες να την καταψηφίσουν «τις παρεκκλίσεις και τους κινδύνους ενός καθεστώτος που ψυχορραγεί».

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ηττήθηκε από τον συντηρητικό αντίπαλό της υπέρ του οποίου οι Σοσιαλιστές απέσυραν τον υποψήφιό τους.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν επικράτησε σε καμία από τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ωστόσο επισήμανε ότι «ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό».

«Απόψε, δε νιώθουμε καμία ανακούφιση, καμία διάθεση να θριαμβολογήσουμε. Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό» τόνισε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την άνευ προηγουμένου νίκη του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των εκλογών και ενώ απομένουν 16 μήνες από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως μια «προειδοποίηση» προς όλους τους πολιτικούς, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αφού τα exit poll κατέδειξαν ότι το Εθνικό Μέτωπο απέτυχε να επικρατήσει σε οποιαδήποτε περιφέρεια.

«Αυτή η κινητοποίηση υπέρ των υποψηφίων μας σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας επιτρέψει να ξεχάσουμε την προειδοποίηση που εστάλη προς όλους τους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ημών, στον πρώτο γύρο» τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος “Οι Ρεπουμπλικάνοι”.

Πηγή: ΑΠΕ