Μόνο που δεν έκλαψε ο Φαμπιούς!

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που έχει σκοπό να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποβλήθηκε το πρωί στους αντιπροσώπους 195 χωρών που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Παρίσι από τον πρόεδρο της COP21 και Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος.

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός, σε σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων. Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του στην προεδρία, Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.

Ο κ. Φαμπιούς είπε ότι το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική» και είπε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».

Το σχέδιο συμφωνίας οριστικοποιήθηκε στη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Οι αντιπρόσωποι συνεδριάζουν από τις 30 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Μπουρζέ (βορειοανατολικό παρισινό προάστιο) με στόχο να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για να περιοριστεί η απορρύθμιση του κλίματος που έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Προτιμούμε να έχουμε χρόνο για διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας», πριν από την παρουσίαση του τελικού κειμένου με στόχο την απευθείας υιοθέτησή του από την ολομέλεια, δήλωσε νωρίτερα πηγή της προεδρίας.

Οι εκπρόσωποι των 195 χωρών πέρασαν άλλη μία λευκή νύκτα διαπραγματευόμενοι ένα τελευταίο «βελτιωμένο» σχέδιo. Το τελικό σχέδιο έγινε θετικά δεκτό από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν έκρυψαν ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις.

Οι οργανώσεις είναι ικανοποιημένες που στην τελική βάση των διαπραγματεύσεων μνημονεύεται ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας πέραν των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής και ειδικότερα που γίνεται μνεία στην συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού που επιδιώκουν περί τις 100 χώρες, και ιδιαίτερα τα νησιωτικά κράτη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι σημαντικότερες επιφυλάξεις αφορούν τα χρονικά σημεία που θα προβλεφθούν για την αναθεώρηση του πλάνου μείωσης της θερμοκρασίας , αφού τα μέτρα εκκίνησης , δηλαδή οι εκ προοιμίου δεσμεύσεις, επαρκούν για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας μόνο κατά 3 βαθμούς Κελσίου.