Who Is Satoshi Nakamoto?

Μπορεί να μην έχετε καταλάβει ακριβώς τι είναι το Bitcoin και θα ήταν ψέμα αν σας έλεγα ότι και εγώ έχω καταλάβει πολύ παραπάνω από τα εντελώς βασικά (έχω επίσης μια βάσιμη υποψία ότι 2 στους 3 ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι κατέχουν τα βασικά όσον αφορά το εικονικό αυτό νόμισμα πλανώνται οικτρά). Αν κάτι πάντως ξέρουμε, είναι ότι δεν είναι γνωστό ποιος ή ποιοι το εφηύραν, ότι ο μυστηριώδης εφευρέτης του χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto κι ότι αρκετές φορές στο παρελθόν δημοσιογράφοι έχουν ισχυριστεί ότι έλυσαν το μυστήριο της ταυτότητάς του.

Ξέρουμε όμως επίσης ότι έπεσαν έξω, ξανά και ξανά. Όπως για παράδειγμα όταν πέρσι το Newsweek ισχυρίστηκε ότι ο Nakamoto είναι ένας γηραιός Γιαπωνέζος που ζούσε στην Καλιφόρνια (spoiler alert: δεν ήταν αυτός). Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί προχθές, δημοσιεύματα στο Wired και το Gizmodo υπέδειξαν έναν νέο υποψήφιο Satoshi Nakamoto: τον Αυστραλό Craig Steven Wright, στου οποίου το σπίτι οι Αυστραλιανές αρχές έκαναν έφοδο λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των ρεπορτάζ. Βρήκαμε άραγε τον Nakamoto; Στο ενδιαφέρον αυτό άρθρο, ο Timothy B. Lee του Vox μας εξηγεί ότι δύο είναι τα ενδεχόμενα: το ένα ο Craig Wright να είναι όντως ο Satoshi Nakamoto, το άλλο να είναι όλα αυτά μια περίτεχνη απάτη, την οποία ο Wright εξυφαίνει εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο για να μας πείσει ότι είναι ο Satoshi Nakamoto. Γιατί; Γιατί το να οικειοποιηθεί κανείς την ταυτότητα μιας μυθικής φιγούρας στον κόσμο της τεχνολογίας έχει τα πλεονεκτήματά του…

Αν πάντως η δεύτερη αυτή περίπτωση αποδειχθεί ακριβής, θα συμφωνήσουμε με το Wired: “If Wright is seeking to fake his Nakamoto connection, his hoax would be practically as ambitious as bitcoin itself”.