Γαλλία: Πρώτος γύρος περιφερειακών εκλογών

Άνοιξαν στη Γαλλία οι κάλπες για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών μέσα σε κλίμα έντασης λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι αλλά και της διαφαινόμενης ανόδου της ακροδεξιάς. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, συνολικά 44,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα νέα περιφερειακά τους συμβούλια.

Επί της ουσίας, όμως, οι εκλογές διεξάγονται με τη χώρα να τελεί σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην πρωτεύουσα. Αναφορικά με την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, μετά τη θεαματική επιτυχία πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το κόμμα εμφανίζεται σε θέση να επικρατεί σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, ίσως και τρεις από τις συνολικά 13.

Ειδικότερα, η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί και Πικαρδία), όπου είναι υποψήφια ενώ η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι επίσης φαβορί στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλισμένη την πρωτιά το κόμμα της Λεπέν καθώς στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το δεξιό κόμμα των ρεπουμπλικανών του Νικολά Σαρκοζί λαμβάνει και αυτό ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 27% και του 30% ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 22%-23%.

Επιπλέον, το ποσοστό της αποχής δείχνει να είναι υψηλό, περίπου 50%, όπως έχει γίνει πλέον κανόνας σε αυτού του είδους τις ενδιάμεσες εκλογές. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό αποχής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών του 2010 είχε ανέλθει σε 53,6%.