Dear Max

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg και η σύζυγός του, παιδίατρος Priscilla Chan, έγιναν γονείς. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση της κόρης τους επέλεξαν να ανακοινώσουν, μέσα από μια ανοιχτή επιστολή στη νεογέννητη Max, τη δέσμευσή τους να διαθέσουν το 99% των μετοχών τους στο Facebook, σημερινής αξίας πάνω από 45 δισεκατομμύριων δολαρίων, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, η δωρεά θα γίνει στο ίδρυμά τους Chan Zuckerberg Initiative στην πορεία του χρόνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ζευγαριού. “Our initial areas of focus will be personalized learning, curing disease, connecting people and building strong communities […] We know this is a small contribution compared to all the resources and talents of those already working on these issues. But we want to do what we can, working alongside many others.” Δεν αποκλείεται η απόφασή τους αυτή να αντιμετωπιστεί με καχυποψία από κάποιους ή να αποδοθεί σε υστεροβουλία.

Προσωπικά, αρνούμαι να συμμεριστώ τον κυνισμό που συνεπάγονται αυτές οι αντιλήψεις: η γενναιόδωρη αυτή απόφαση είμαι σίγουρη ότι θα κάνει καλό στις επόμενες γενιές, τόσο από πλευράς “σπόρων που θα φυτευτούν” μέσα από τη χρηματική συνεισφορά του ζεύγους, όσο και από το παράδειγμα που θέτουν. Άλλωστε, ακόμα και σε περιπτώσεις που η καχυποψία είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη, ένα εγκάρδιο και καλοπροαίρετο μπράβο για μια πράξη που κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι, δεν βλάπτει.