Δεσμεύσεις ή "καλές προθέσεις";

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μεγαλύτεροι “βρωμιάρηδες” – από άποψη παραγωγής ρύπων – του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, εμφανίζονται να “ηγούνται” αυτού που το ΑΠΕ χαρακτηρίζει ως “φιλόδοξη προσπάθεια” περιορισμού της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας.

Σε μια σειρά σύντομων εισηγήσεων στο ξεκίνημα της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, οι ηγέτες των χωρών προέτρεψαν ο ένας τον άλλο να βρουν κοινά σημεία στις δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία μακριά από την εξάρτησή της σε ορυκτά καύσιμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως ο κόσμος είναι σε «οριακό σημείο».

Μετά από δεκαετίες δύσκολων διαπραγματεύσεων και την αποτυχία μιας συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη πριν από έξι χρόνια, διαφαίνεται η μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί κάποιας μορφής λύση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, οι 150 ηγέτες -αριθμός ρεκόρ για τέτοιου είδους σύνοδο- αποχωρούν σήμερα από το Παρίσι προκειμένου να επιτρέψουν στα τεχνικά κλιμάκια να διαπραγματευθούν μια νέα διεθνή συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμη στις 11 Δεκεμβρίου.

Η σύνοδος COP21, που διεξάγεται στο μετασκευασμένο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, στις παρυφές της γαλλικής πρωτεύουσας, άνοιξε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. «Δεν θα διαλέξουμε ανάμεσα στην ασφάλεια και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο οικοδεσπότης, Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε οργανωθεί διεθνής διάσκεψη με τόσο μεγάλο διακύβευμα, αφού αφορά το μέλλον του πλανήτη και το μέλλον της ζωής».

Πάνω από 10.000 άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και σχημάτισαν την Κυριακή ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι, προκειμένου να ζητήσουν από τους ηγέτες ουσιαστική δράση για το κλίμα. Η γαλλική αστυνομία προσήγαγε 341 άτομα, εκ των οποίων οι 9 παρέμεναν χθες υπό κράτηση, ενώ στην προσπάθειά τους να διαλύσουν συγκέντρωση στη πλατεία Ρεπιμπλίκ, Γάλλοι αστυνομικοί έχουν καταγραφεί σε βίντεο να ποδοπατούν τα κεριά και τα λουλούδια που είχαν τοποθετηθεί εις μνήμην των νεκρών. Στην πλατεία τοποθετήθηκαν επίσης εκατοντάδες ζευγάρια παπουτσιών, μεταξύ αυτών και τα παπούτσια του Πάπα Φραγκίσκου και του γ.γ. του ΟΗΕ, συμβολίζοντας το πλήθος των ανθρώπων που στερήθηκαν το δικαίωμα της διαδήλωσης. Την ίδια ημέρα διεξήχθησαν διαδηλώσεις σε 175 χώρες, με συμμετοχή που υπολογίζεται σε 720.000 άτομα.

Στόχος της συνόδου είναι να δεσμευθούν οι χώρες του πλανήτη ότι θα μειώσουν τους ρύπους τόσο ώστε η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ήδη έχει καταγραφεί μέση αύξηση θερμοκρασίας που προσεγγίζει τον 1 βαθμό Κελσίου, ενώ το πραγματικά ασφαλές όριο δεν ξεπερνά τον 1,5 βαθμό. Όμως, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες, ο κόσμος θα βρεθεί σε τροχιά αύξησης 3 βαθμών Κελσίου, ενώ χωρίς αυτές, η άνοδος μπορεί να φθάσει και τους 6 βαθμούς.

Σύμφωνα με τη Φιγκέρες, που είναι επικεφαλής του Διακυβερνητικού Οργανισμού του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ελπίδα είναι ότι το Παρίσι θα κατοχυρώσει μηχανισμό περιοδικής αναθεώρησης των δεσμεύσεων, ώστε σε λίγα χρόνια αυτές να γίνουν πιο αυστηρές. Ένα από τα βασικά διακυβεύματα της συνόδου είναι η μορφή του νομικού κειμένου που θα προκύψει και το αν θα έχει δεσμευτική ισχύ ή θα αποτελείται από εθελοντικές συνεισφορές χωρίς μηχανισμούς εφαρμογής.

Πηγή: ΑΠΕ, “Καθημερινή”