Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Sigma Dos για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, το Λαϊκό Κόμμα κινείται στο 27,1% (111-115 έδρες), οι Ciudadanos 23% (82-84 έδρες), το PSOE 20,2% (78-79 έδρες), το Podemos 16,2% (43-45 έδρες) και η Ενωμένη Αριστερά IU 3,8% (3-5 έδρες).
Τα ποσοστά των κομμάτων -προς το παρόν σε επίπεδο ευρημάτων- διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο στην Ισπανία της Μεταπολίτευσης, καθώς ο δικομματισμός PP-PSOE δίνει τη θέση του σε ένα σχήμα τεσσάρων κομμάτων με χαμηλά και κοντινά ποσοστά.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει ο Απόστολος Ρουμπάνης στο ρεπορτάζ του για tovima.gr, ότι οι 115 έδρες που φαίνεται να κερδίζει (στην καλύτερη περίπτωση) ο Μαριάνο Ραχόι απέχουν πολύ από τις 186 έδρες του 2011, όταν κυριολεκτικά σάρωσε στις εκλογές. Ακόμα και οι 79 έδρες για τους άλλοτε κραταιούς Σοσιαλιστές είναι ακόμα χειρότερη επίδοση και από την εκλογική πανωλεθρία του 2011, όταν έμειναν με 110 βουλευτές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα ακόμα ερώτημα που τέθηκε στους ερωτώμενους: «ποιο κόμμα πρέπει να κυβερνήσει σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;»
Εδώ το 60,7% απαντά ότι θα επιθυμούσε κυβέρνηση από το κόμμα που έχει την σχετική πλειοψηφία, άποψη που συμμερίζεται και ο Μαριάνο Ραχόι. Το 31,8% απαντά ότι θα ήθελε κυβέρνηση από τα κόμματα που θα έχουν ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε άλλη ερώτηση για τα σενάρια συνεργασιών, το 27,4% θα επιθυμούσε κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος και Ciudadanos, ενώ ένα 22,9% θέλει κυβέρνηση PSOE-Ciudadanos.
Άλλο ένα 22,9% επιθυμεί κυβέρνηση PSOE-Podemos, ενώ ο λεγόμενος «μεγάλος συνασπισμός» που έχει εμφανιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν συγκινεί καθόλου τους Ισπανούς: μόλις το 5,2% δηλώνει υπέρ.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το μεγάλο στοίχημα για τον Μαριάνο Ραχόι είναι να καταφέρει να περάσει το κατώφλι του 30% στην αληθινή κάλπη της 20ής Δεκεμβρίου, ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερο «αέρα» εδρών. Έτσι από σχετική θέση ισχύος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί καλύτερα την επόμενη μέρα, εφόσον ο ίδιος θέλει -και το έχει διακηρύξει- να παραμείνει πρωθυπουργός.
Άλλωστε πολύ πρόσφατα ξεκαθάρισε, όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ στο tovima.gr, ότι είναι ανοικτός σε συνεργασίες, εφόσον είναι το πρώτο κόμμα. Εξίσου σαφής ήταν και σε ένα άλλο θέμα: δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί να αποχωρήσει υπέρ κάποιου τρίτου προσώπου για την πρωθυπουργία. Μάλιστα στα σχόλια που είχαν γίνει από κόμματα της Αντιπολίτευσης περί «πολιτικού θανάτου» του μετά την κάλπη, ο Ραχόι είχε απαντήσει με χιούμορ: «έχω σκοπό να ζήσω πολλά χρόνια ακόμα».
Πάντως, τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης δίνουν μια σαφή κατεύθυνση για το ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη σταθερή κυβέρνηση της Ισπανίας: Λαϊκό Κόμμα με Ciudadanos ή Λαϊκό Κόμμα με Σοσιαλιστές (PSOE).
Κανένας άλλος συνδυασμός -πάντα σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων- δεν εξασφαλίζει κυβέρνηση με πλειοψηφία στη Βουλή, τουλάχιστον τέτοια πλειοψηφία ικανή να διαχειριστεί τα 2+1 ζητήματα της χώρας: την οικονομία, την απόφαση της Καταλονίας να αποσχιστεί και τυχόν συμμετοχή της Μαδρίτης στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.