Πούτιν: «Προδοσία» η κατάρριψη - Tο πετρέλαιο του ISIS «πάει» σε τουρκικό έδαφος

«Πράξη προδοσίας» χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, την Τρίτη το πρωί, ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους απέναντι στην Τουρκία σε βάρος της οποίας η Μόσχα ήδη έχει δρομολογήσει σειρά μέτρων, οικονομικών αλλά και στρατιωτικών καθώς όπως έγινε γνωστό διακόπτεται κάθε συνεργασία ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών.

Ο Β. Πούτιν, κατά την συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο, απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα ισχυρίζεται η Άγκυρα περί προειδοποιήσεων προς το ρωσικό αεροσκάφος,  εκτίμησε ξεκάθαρα ότι το ηχητικό που έδωσε η Τουρκία στη δημοσιότητα είναι κατασκευασμένο και σημείωσε ότι η Ρωσία δεν «έπαιρνε μέτρα ασφαλείας» απέναντι στην Τουρκία γιατί την θεωρούσε «εταίρο». Αναρωτήθηκε, δε, με νόημα πως θα αντιδρούσε η τουρκική αεράμυνα αν αντί για ρωσικό, το αεροσκάφος στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αμερικανικό. Καταλήγοντας ότι είναι αδύνατον να μην γνώριζαν οι Τούρκοι ότι πρόκειται για ρωσικό αεροσκάφος γιατί τα ρωσικά αεροσκάφη φέρουν πάντα διακριτικά.

Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος επανήλθε με δριμύτητα στις κατηγορίες για τις σχέσεις Τουρκίας – ISIS. Είπε ότι η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη διαπιστώσει από εναέριες παρακολουθήσεις ότι το πετρέλαιο – που αποτελεί βασική πηγή εσόδων των τζιχαντιστών – ρέει προς τα τουρκικά σύνορα. Ο κ. Πούτιν σημείωσε διπλωματικά ότι «δέχεται» πως η τουρκική κυβέρνηση δεν γνωρίζει για αυτό το λαθρεμπόριο, όμως υπογράμμισε ότι οι παράνομες «εξαγωγές» προς την Τουρκία είναι βιομηχανικής κλίμακας.

Ο κ. Ολάντ από την πλευρά του χαρακτήρισε την κατάρριψη ως «σοβαρό» περιστατικό, όμως προσέθεσε διπλωματικά ότι είναι απαραίτητο να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να αναβαθμιστεί η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που επιχειρούν στους συριακούς αιθέρες.

Στην εκδοχή του επέμεινε μιλώντας στο CNN ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι «δεν θα απολογηθεί» για την κατάρριψη αλλά περιμένει τη ρωσική συγνώμη. Μιλώντας, όμως, στο γαλλικό France 24, ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Πούτιν μετά την κατάρριψη, αλλά ο ρώσος πρόεδρος δεν δέχτηκε να του μιλήσει. Στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε ότι έχει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι κατά την σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας την Κυριακή θ’ ανοίξουν κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ένωση.

Με πληροφορίες από imerisia, skai, ethnos