Αεροπορικό αιματηρό πλήγμα σε τουρκικό κομβόι στα σύνορα με Συρία

Μαχητικά που εικάζεται ότι ήταν ρώσικα φέρεται να χτύπησαν τουρκικό κομβόι επί συριακού εδάφους, μια ανάσα από τα σύνορα, όπως υποστηρίζει τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επτά νεκρούς και τουλάχιστον δέκα τραυματίες. Εντούτοις ούτε η ρωσική ούτε η τουρκική επίσημη πλευρά είχαν προβεί σε κάποιου είδους σχόλιο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Τα μαχητικά χτύπησαν χώρο πάρκινγκ σε συνοριακή διάβαση στο Κιλίς της Συρίας, όπου ήταν σταθμευμένα οχήματα της τουρκικής Οργάνωσης Διεθνούς Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH), περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο, το φορτηγό που χτυπήθηκε δεν ανήκε στην οργάνωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπευθύνου της συνοριακής διάβασης στο πρακτορείο Reuters -η οποία ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς-, τρία άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής. «Οι ομάδες μας βοήθησαν να σβήσει η φωτιά. Τα φορτηγά δεν ανήκουν σε εμάς και δεν υπάρχει πληροφορία για το ποιος τα βομβάρδισε» είπε ο Μουσταφά Οζμπέκ, αξιωματούχος της IHH στο πρακτορείο Reuters.

Το περιστατικό σημειώνεται μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16. Η Τουρκία καταγγέλλει ότι το μαχητικό είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, κάτι που αρνείται η Ρωσία. Στο παρελθόν, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι μεταφέρει κρυφά όπλα στους Τουρκομάνους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που επιχειρούν στη βόρεια Συρία και τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει στόχος της ρωσικής Αεροπορίας. Οι Τουρκομάνοι μαχητές πιστεύεται πως σκότωσαν έναν από τους δύο πιλότους του μαχητικού Su-24 που καταρρίφθηκε από τα τουρκικά F-16.

Η οργάνωση ΙΗΗ είναι αυτή που το 2010 συντόνισε την αποστολή του πλοίου Mavi Marmara στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σε περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος από την τουρκική πολεμική αεροπορία, επισήμαναν αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον 12 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα και Τουρκομάνους μαχητές στις περιοχές Τζαμπάλ Άκραντ και Τζαμπάλ Τουρκμάν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένας διοικητής των δυνάμεων των Τουρκομάνων είπε επιπλέον ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους από τη Μεσόγειο και βαρύ πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή.