"Εξισλαμίζει την Τουρκία ο Ερντογάν"

“Το πρόβλημα δεν είναι στην τραγωδία που αντιμετωπίσαμε χθες. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο: Παρατηρούμε, και όχι μόνο εμείς, σας διαβεβαιώνω, αυτό το βλέπουν σε όλο τον κόσμο, ότι η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, στη διάρκεια πολλών ετών, εφαρμόζει στοχευμένη εσωτερική πολιτική για τον εξισλαμισμό της χώρας”.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος, Πούτιν, σπεύδοντας, ωστόσο, να κάνει διαχωρισμούς, σημειώνοντας ότι το ισλάμ είναι μια παγκοσμίως μεγάλη θρησκεία, μία εκ των “παραδοσιακών” θρησκειών, μεταξύ άλλων και στην ίδια την Ρωσία.

“Υποστηρίζουμε το ισλάμ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά εδώ ο λόγος γίνεται και την υποστήριξη μιας περισσότερο ριζοσπαστικής κατεύθυνσης (σσ εκ μέρους της Τουρκίας). Και αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα καθόλου ευνοϊκό περιβάλλον, μια ατμόσφαιρα, η οποία εκ πρώτης όψεως δεν είναι ορατή” πρόσθεσε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι η χώρα του αντιμετωπίζει με την πλέον μεγάλη σοβαρότητα το συμβάν με το SU-24 και θα λάβει όλα τα μέτρα εξασφάλισης της προστασίας της.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε την ανάπτυξη στην ρωσική βάση στην Συρία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, προειδοποιώντας ότι τόσο αυτό, όσο και τα στρατιωτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, δεν θα είναι τα μοναδικά.

Τέλος, εξέδωσε διάταγμα για την παρασημοφόρηση του πιλότου και του πεζοναύτη – διασώστη που σκοτώθηκαν χθες στην Συρία, με το Μετάλλιο του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον πρώτο και με το Μετάλλιο Ανδρείας για τον δεύτερο.

Την ίδια ώρα, έκκληση στην Τουρκία να αποκλιμακωθεί η ένταση με την Ρωσία απηύθυνε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα η κ. Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον της γερμανικής Βουλής, ανέφερε πως η κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία περιέπλεξε τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία και τόνισε πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφός της, αλλά, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πόση ένταση υπάρχει στην κατάσταση στη Συρία και στη γύρω περιοχή» και σημείωσε ότι χθες μίλησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να κάνει τα πάντα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αντίθετα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε και σήμερα ότι το ρωσικό μαχητικό “προειδοποιήθηκε” δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι στην περιοχή στην οποία πετούσε το μαχητικό αεροσκάφος δεν υπάρχουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και σημείωσε ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο και κατέπεσε στη Συρία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να προκαλέσουμε αυτό το περιστατικό, απλά προστατεύουμε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματα των αδερφών μας».