Ειδικό ταμείο στήριξης της Τουρκίας για το προσφυγικό ενέκρινε η Κομισιόν

Τη σύσταση του ειδικού ταμείου στήριξης της Τουρκίας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. και Τουρκίας την Κυριακή. Το ειδικό ταμείο θα αρχίσει να εκταμιεύει χρήματα από την 1η Ιανουαρίου 2016, με την Κομισιόν να σημειώνει ότι τα κεφάλαια θα δοθούν «με τον πιο ευέλικτο και γρήγορο δυνατό τρόπο».

Στόχος της οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες όπως μεταφέρει το skai.gr, είναι να παρασχεθεί «αποτελεσματική» στήριξη στα περίπου 2 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε τουρκικό έδαφος.  Τα 3 δισεκ. ευρώ αποτελούν μέρος του πακέτου που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στην προσπάθειά της να κερδίσει την συνεργασία της Άγκυρας στη διαχείριση του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ε.Ε. έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα ξεπαγώσει τις «παγωμένες» ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά και την σταδιακή χαλάρωση της θεώρησης διαβατηρίων για την είσοδο Τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν. Το τελευταίο μέτρο ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν θα προχωρήσει, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, που κατέδειξαν την ευκολία με την οποία τζιχαντιστές μπορούν να φτάσουν στην καρδιά της Ευρώπης.

«Στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναβαθμίσει τη συνεργασία της με την Τουρκία», με κοινούς στόχους να ρυθμιστούν οι ανθρώπινες ροές και να ανασταλεί η λαθρομετανάστευση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προσέγγιση μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. Τόνισε ότι τα χρήματα προορίζονται για την περαιτέρω βελτίωση της ζωής των εκτοπισμένων Σύρων που ζουν στην Τουρκία.