ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο πλευρό της Τουρκίας - Ζητούν αποκλιμάκωση

Την τουρκική εκδοχή ως προς το τι συνέβη στο επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού το πρωί της Τρίτη υιοθέτησαν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, οι οποίοι, αν και κάλεσαν σε αποκλιμάκωση της έντασης, πρακτικώς έριξαν «λάδι στη φωτιά» λέγοντας ότι η ευθύνη βαραίνει τη Ρωσία γιατί τα μαχητικά της δεν πλήττουν μόνο τις γνωστές θέσεις του ακραίου ισλαμιστικού ISIS.

Αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας ζητούν Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρείχε στήριξη στην Τουρκία, καλώντας τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σχολιάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους δείχνει ένα «συνεχιζόμενο πρόβλημα» με τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία. Όπως είπε η Τουρκία «έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφος και τον εναέριο χώρο της» και σημείωσε ότι η Μόσχα δρα κοντά στα τουρκικά σύνορα στοχεύοντας μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης που στηρίζονται από την Τουρκία και άλλες χώρες. Αν η Ρωσία, συνέχισε ο Ομπάμα, επικεντρωνόταν στο να θέτει ως στόχο στις επιδρομές της το Ισλαμικό Κράτος, τότε θα ήταν «λιγότερο πιθανό να συμβούν λάθη».

Κάλεσε Ρωσία και Τουρκία να λάβουν μέτρα για «να αποθαρρύνουν κάθε είδους κλιμάκωσης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. «Βασική μου προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης» είπε ο Ομπάμα, σημειώνοντας: «Ελπίζω αυτή να είναι η στιγμή κατά την οποία όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφασίσουν πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους».

Σημείωσε ότι το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία. Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία εάν επικεντρωθεί στο να χτυπήσει το ISIS.  Ο Ολάντ έχει ζητήσει να αφήσουν στην άκρη ΗΠΑ και Ρωσία τις διαφορές τους για τη Συρία και να «πολεμήσουν αυτόν τον τρομοκρατικό στρατό (σ.σ. τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους) σε έναν ευρύτερο, μοναδικό συνασπισμό».

«Αλληλεγγύη» στην Τουρκία και από το ΝΑΤΟ

Στήριξη στην Τουρκία προσέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και απέρριψε τοποθετήσεις ότι το περιστατικό συνέβη εκτός τουρκικών συνόρων. Ερωτηθείς εάν υπήρχε πιθανότητα το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε εντός της Συρίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι εκτιμήσεις που έχουμε από τους συμμάχους συνάδουςν με τις πληροφορίες που έχουμε από την Τουρκία».

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Στόλτενμπεργκ. Είπε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μέχρι στιγμής.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο σημείωσε ότι η Συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τουρκικές Αρχές»

ΗΠΑ: Παραβίαση «δευτερολέπτων» από το ρωσικό μαχητικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου διήρκεσε μόλις μερικά δευτερόλεπτα πριν το τουρκικό F-16 καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό, σημείωσε αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημειώνοντας ότι το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στις πρώτες ενδείξεις. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν το περιστατικό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, είπε ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 στα σύνορα με τη Συρία.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις εξηγήσεις της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν δήλωσε σε μια ενημέρωση στο Πεντάγωνο: «Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι». «Βρισκόμασταν σε θέση να ακούσουμε όλα όσα συνέβαιναν, αυτές (οι επικοινωνίες) πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτές συχνότητες» είπε ο συνταγματάρχης.

Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Ρώσοι πιλότοι.

Πηγές: tovima.gr, naftemporiki.gr, in.gr, reuters