Επιστολή του Γιουνκέρ στον Πούτιν μετά τη Σύνοδο των G20

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έστειλε επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα, στην οποία τάσσεται υπέρ μιας πιο στενής εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση εφόσον υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Η επιστολή, η οποία στάλθηκε μετά την σύνοδο της G20 στην Τουρκία και την οποία έχει δει το Reuters, υπογραμμίζει την σημασία που δίνει ο Γιουνκέρ στις καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Μόσχα, οι οποίες όπως τονίζει δεν έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Γιουνκέρ αναφέρει στην επιστολή πως έχει ζητήσει από αξιωματούχους της Κομισιόν να μελετήσουν επιλογές για μια πιο στενή συνεργασία της Ε.Ε. και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους, ανακοίνωσε την έκπληξη του για την επιστολή Γιουνκέρ, λέγοντας πως δεν αποτυπώνει την κοινή θέση των μελών της Ε.Ε. και δεν κάνει καμία αναφορά στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.