Επεισόδια κατά των Τουρκοκυπρίων στη Λευκωσία

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Λευκωσία, σε εκδήλωση για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού κρατιδίου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όταν νεαρά μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), ανάμεσά τους και μαθητές, έριξαν πέτρες και κροτίδες σε αυτοκίνητα με τουρκοκυπριακούς αριθμούς.

Η αστυνομία εξετάζει τρία διαφορετικά περιστατικά:

  • Στο πρώτο περιστατικό μαθητές προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίου, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε καταγγελία. Τελικά αστυνομικοί μετέφεραν τον Τουρκοκύπριο στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου από όπου επέστρεψε στα κατεχόμενα.
  • Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Γρίβα Διγενή όταν νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε δεύτερο όχημα Τουρκοκύπριου, τραυματίζοντας τον οδηγό στο μάτι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
  • Το τρίτο περιστατικό έγινε στην οδό Χυτρών, όπου και πάλι νεαροί έριξαν πέτρες εναντίον οχήματος με τουρκοκυπριακές πινακίδες, τραυματίζοντας στο στήθος άλλα δύο άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Νικολέτα Τυρίμου ανέφερε ότι η Αστυνομία με βάση τις πληροφορίες και τα στοιχεία που είχε ενώπιόν της για τις εκδηλώσεις εκπόνησε ειδικό σχέδιο για την αστυνόμευση και την πραγματοποίηση των οργανωμένων πορειών από συγκροτημένες ομάδες στα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλλας, της οδού Λήδρας και στον Άγιο Κασσιανό, όπου ήταν οι μαθητές της ΠΣΕΜ.

Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ διοργάνωσε πορεία από τα γραφεία του στην οδό Νάξου μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η οποία συνοδευόταν από μέλη της Τροχαίας και άλλους αστυνομικούς, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Το ΤΑΕ Λευκωσίας, κατέληξε η κα. Τυρίμου συλλέγει πληροφορίες και περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών.

Για προληπτικούς λόγους τα Ηνωμένα Έθνη έκλεισαν το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ταραξίες πορεύονται προς το οδόφραγμα της Λήδρας. Ως εκ τούτου απαγορεύεται προσωρινά η προσέλευση από και προς τα κατεχόμενα από το συγκεκριμένο σημείο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος με γραπτή ανακοίνωσή του καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

Καταδίκασε τα επεισόδια ο Ν. Αναστασιάδης

Στη γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι «οι άλογες καθ’ όλα απαράδεκτες συμπεριφορές το μόνο που εμπεδώνουν είναι τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης».
Πέραν, όμως, τούτου, σημειώνει, δίνουν και επιχειρήματα σε όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων.
Το κράτος, διαμηνύει ο κ. Αναστασιάδης, δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα ή μειοψηφούσες ομάδες που, με επίκληση τον ψευδοπατριωτισμό, στόχο έχουν την οριστική διχοτόμηση.

«Εκφράζω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου τη βαθύτατη λύπη μου για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα, τα οποία ποσώς δεν απηχούν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για ειρηνική συμβίωση και ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου», καταλήγει η δήλωση του προέδρου.

Καταδίκη και από το υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταδικάζει έντονα τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει εμφαντικά ότι είναι αντίθετο στη χρήση κάθε μορφής βίας, λεκτικής ή σωματικής, ως μέσου επίλυσης διαφορών ή ως μέσου διαμαρτυρίας, όπως και ενεργειών που πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προκαλούν προκαταλήψεις και αρνητικές συμπεριφορές.

“Είναι γι’ αυτό τον σκοπό που έχει θέσει ως υπό έμφαση στόχο για τη σχολική χρονιά 2015 -2016 την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας, του αλληλοσεβασμού καθώς και του σεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της ρητορικής του μίσους”, τονίζει.

Προσθέτει ακόμα ότι “ήδη αρκετά σχολεία έχουν αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων, που συνάδουν με τον πιο πάνω στόχο”.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αστυνομία διερευνά με κάθε σοβαρότητα και προσοχή όσα απαράδεκτα συνέβησαν, ώστε να διακριβωθεί πλήρως κατά πόσο, σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιο βαθμό εμπλέκονται μαθητές σε αυτά, ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και τους σχετικούς κανονισμούς μέτρα.

Δεν έχουμε σχέση με τα επεισόδια, λέει το ΕΛΑΜ

Το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει “πως καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τα όποια επεισόδια δημιουργήθηκαν στις σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους” και καλεί τα ΜΜΕ “που ανέφεραν ψευδώς ότι μέλη του ΕΛΑΜ συμμετείχαν στα επεισόδια, να ανακαλέσουν”.

“Η πορεία μας κινήθηκε επί των κεντρικότερων δρόμων της Λευκωσίας με απόλυτη πειθαρχία, δίχως κανένα παρατράγουδο. Οι διάφοροι εντολοδόχοι του συστήματος βρήκαν και πάλι τον τρόπο να συκοφαντήσουν το Κίνημά μας με ασύστολα ψέματα και λάσπη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΕΛΑΜ καλεί τα ΜΜΕ να επικοινωνήσουν με τον επικεφαλής Αστυνομικό, που βρισκόταν στο χώρο της εκδήλωσης του Κινήματος και ευθυνόταν για την ομαλή διεξαγωγή της πορείας “και να τον ρωτήσουν εάν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό”, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση του ΕΛΑΜ έληξε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων.