Νύχτα τρόμου στο Παρίσι - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η χώρα, έκλεισαν τα σύνορα

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS, συγκλόνισε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Παρίσι, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό γίνεται λόγος για 153 νεκρούς και 200 τραυματίες, από τους οποίους 80 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ με επέμβαση της αστυνομίας έληξε η ομηρία δεκάδων ανθρώπων στο Μπατακλάν. Νεκροί είναι και 4 τρομοκράτες. Ο γαλλικός στρατός βγήκε στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη τίθεται σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού”.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυο εκρήξεις, που πιθανώς προκλήθηκαν από χειροβομβίδες, σημειώθηκαν κοντά στο γήπεδο Stade de France όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας, παρουσία του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Μια από τις εκρήξεις φέρεται να έπληξε μπαρ.

paris - attaques

Την ίδια στιγμή, ένοπλοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, στο 10ο Διαμέρισμα, και γάζωσαν τους θαμώνες και ανάλογο σκηνικό τρόμου και φρίκης έλαβε χώρα σε άλλα δύο σημεία στο 10ο και στο 11ο Διαμέρισμα.

Συγκεκριμένα, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στις οδούς Fontaine au Roi, Charonne και στη λεωφόρο Voltaire κοντά στο θέατρο Bataclan όπου είχε συναυλία το συγκρότημα Eagles of Death Metal και όπου λαμβάνει χώρα και η ομηρία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι κρατούνται όμηροι, με τις περισσότερες πληροφορίες να συγκλίνουν ότι πρόκειται για περίπου 80 άτομα.

large_news_PARIS-FUSILLADE

Μετά τα μεσάνυχτα έκρηξη ακούστηκαν πυροβολισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Les Halles, όπου βρίσκεται και το δημαρχείο της πόλης και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία.

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν σπεύσει στα σημεία των επιθέσεων. Στο υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε, αφού φυγαδεύτηκε από το Στάδιο, ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης ασφαλείας ενώ μετά τα μεσάνυχτα συγκλήθηκε και έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγές προσκείμενες στις γαλλικές αρχές υποστήριζαν ότι αν και υπάρχουν όλες οι σχετικές ενδείξεις, δεν μπορεί ακόμη κανείς να μιλήσει για συντονισμένη επίθεση. Διαφορετική άποψη έχουν οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες εκτιμούν ότι πρόκειται για συντονισμένη επίθεση.

fusillades-et-explosions-meurtrieres-paris-au-moins-18-morts

Σε ένα έντονα συγκινησιακά φορτισμένο μήνυμα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, παραδέχτηκε ότι την ώρα του μηνύματός του βρίσκονταν σε εξέλιξη επιθέσεις στο Παρίσι και ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Δήλωσε ότι στρατιωτικές ενισχύσεις φθάνουν στο Παρίσι οι οποίες και θα συνεργαστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις  και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ενώ κάλεσε τους πολίτες, όπως και η δημοτική αρχή του Παρισιού, να παραμείνουν στα σπίτια τους. Έθεσε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες. Θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει ποτέ μία αντίστοιχη τρομοκρατική επίθεση. Έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού. Πήρα την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα. Είναι μία ακόμη τεράστια δοκιμασία. Ποιοι είναι αυτοί οι τρομοκράτες; Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν. Θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Ζητώ να έχετε εμπιστοσύνη στις γαλλικές δυνάμεις. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Δημοκρατία» είπε μεταξύ άλλων ο Φ. Ολάντ, ο οποίος τόνισε ότι «ξέρουμε από που έρχονται αυτές οι επιθέσεις» αφήνοντας, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν να εννοηθεί ότι πρόκειται για το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

purobolismoi-kai-ekrikseis-sto-parisi (1)

«Οι επιθέσεις αυτές προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες στο Παρίσι, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, αντιδρώντας άμεσα. «Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Γαλλία στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.  Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν τον γαλλικό λαό. Πρόκειται για μία επίθεση όχι απλά ενάντια στη Γαλλία, αλλά ενάντια στην ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει καμιά γνωστή και αξιόπιστη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ που παρακολουθούν την κατάσταση στο Παρίσι», κατέληξε.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εκφράζοντας την συμπαράστασή του στο γαλλικό λαό.