Στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης η Ουκρανία

Η Ουκρανία μείωσε την ποσότητα φυσικού αερίου που αγοράζει από την Ρωσία κατά τέσσερις φορές από την αρχή του μήνα μην ξεπερνώντας τα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ενώ η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει προπληρώσει επαρκεί μόλις για τέσσερις μέρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού “GAZPROM”, Αλεξέι Μίλλερ, ο λόγος της μείωσης αυτής ήταν η χρεοκοπία της αντίστοιχης ουκρανικής εταιρίας “NAFTOGAZ”.

Στις 5 Νοεμβρίου οι Ουκρανοί κατέβαλλαν στην “GAZPROM” 24 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, με τον Μίλλερ να δηλώνει τότε ότι το φυσικό αέριο που αγοράστηκε με αυτό το ποσό θα επαρκούσε μέχρι και σήμερα.

Μέχρι και το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου η “NAFTOGAZ” είχε πληρώσει συνολικά για 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ειδική, χαμηλότερη, τιμή στην οποία αγοράζουν οι Ουκρανοί το ρωσικό φυσικό αέριο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 227,5 δολάρια για κάθε χίλια κυβικά μέτρα.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, εκτίμησε ότι η χώρα του χρειάζεται για τον επερχόμενο χειμώνα ακόμη 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή έχει αποθηκευμένα περίπου 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ουκρανίας μπορούν να φυλάξουν μέχρι και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά στις αρχές του περσινού χειμώνα ήταν γεμάτες μέχρι μόλις λίγο πάνω από τη μέση.