Η Κομισιόν ενέκρινε έκτακτη βοήθεια ύψους 10,17 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία

Έκτακτη βοήθεια ύψους 10,17 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να διαχειριστεί την τεράστια και ξαφνική εισροή μεταναστών που αντιμετωπίζει από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η οικονομική βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της αστυνόμευσης των συνόρων με την Κροατία, τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο αλλά και την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας κατά 7.500, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Κομισιόν στη Σλοβενία. Ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για να καλυφθεί το κόστος των αστυνομικών από άλλες χώρες της Ε.Ε. που συνδράμουν τη σλοβενική αστυνομία.

Οι αφίξεις στη Σλοβενία καταγράφουν αύξηση από τις 16 Οκτωβρίου, οπότε η Ουγγαρία έκλεισε τα νότια σύνορά της σε μετανάστες, εκτρέποντας μεταναστατευτικές ροές περισσοτέρων από 150.000 ανθρώπων προς τα δυτικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Σλοβενία, με πληθυσμό μόλις 2 εκατομμυρίων, υποστηρίζει ότι δεν έχει τα διαθέσιμα μέσα για να διαχειριστεί μια τέτοια μεγάλη εισροή. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών Γκιόρκος Ζντίνταρ δήλωσε ότι το κόστος για την παροχή βοήθειας στους μετανάστες αυξήθηκε στις 770.000 ευρώ ημερησίως.