"Μικρό καλάθι" για τα "μαύρα κουτιά"

Το “μαύρο κουτί” του μοιραίου ρωσικού A321 που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά και το οποίο καταγράφει τα στοιχεία πτήσης και κατάστασης του αεροπλάνου δεν περιέχει δεδομένα σύμφωνα με το πρακτορείο “Russia Today” το οποίο επικαλείται “πηγή” στις έρευνες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο “μαύρο κουτί” έπαψε να καταγράφει αμέσως μετά την αποκόλληση του ουραίου τμήματος του αεροπλάνου στο οποίο και ήταν τοποθετημένο.

Πλέον μένει μόνο το “μαύρο κουτί” που καταγράφει τις συνομιλίες στο πιλοτήριο, τα δεδομένα του οποίου θα ανακτηθούν σύντομα σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα “Κομερσάντ”.

Πάντως, “πηγή” της εφημερίδας σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της ανάκτησης δεν θα βοηθήσουν να ριχτεί φως στις αιτίες της συντριβής. Επί περίπου 20 λεπτά που διήρκεσε η πτήση, όλα τα συστήματα του αεροπλάνου λειτουργούσαν κανονικά και ήταν στον αυτόματο πιλότο.

Κάποια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, συνέβη κάτι το οποίο μπορεί να έχει αποτελέσει αιτία της πτώσης.

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, η εκρηκτική αποσυμπίεση της καμπίνας οδήγησε στην αποκόλληση της ουράς της ατράκτου, όπου ήταν και το “μαύρο κουτί” καταγραφής στοιχείων της πτήσης.

Ακριβώς λόγω αυτής της απώλειας δεδομένων των τελευταίων λεπτών της πτήσης, ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας αεροπλοΐας, Αλεξάντρ Νεριάντκο, εκτίμησε ότι τα τελικά συμπεράσματα της αιτίας της συντριβής θα καθυστερήσουν αρκετούς μήνες.

Επιπλέον, η εφημερίδα γράφει ότι ακόμη και το “μαύρο κουτί” που καταγράφει τις συνομιλίες στο πιλοτήριο πιθανόν να αποδειχθεί άχρηστο στην περίπτωση που η κατάσταση εξελίχθηκε τόσο αστραπιαία που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο πλήρωμα.