Προειδοποίηση προς Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο

Αξιολόγηση-επίπληξη για Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντάς τους όμως παράλληλα παράταση ως τον Μάρτιο του 2015 για να συμμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους με τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου της αξιολόγησης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, οι τρεις χώρες ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα χωρών οι οποίες κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% του ΑΕΠ ή να παρουσιάσουν υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Εκτός της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, στην ομάδα αυτή βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Μάλτα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο σήμερα.

Οπως τονίζει το πρακτορείο όσον αφορά ειδικά στις τρεις προαναφερθείσες χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν μέχρι τον Μάρτιο δεν είναι εντός των στόχων τότε θα έρθουν αντιμέτωπες είτε με τσουχτερά πρόστιμα είτε με «προγράμματα πειθαρχίας».

Πιο συγκεκριμένα η Γαλλία αν δεν καταφέρει να παρουσιάσει έναν ικανοποιητικό προϋπολογισμό κινδυνεύει να της επιβληθεί πρόστιμο 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ Βέλγιο και Ιταλία σε περίπτωση που δεν μειώσουν το δημόσιο χρέος τους θα τεθούν υπό καθεστώς επιτήρησης. Η Κομισιόν ασχολείται με την υπόθεση της Γαλλίας ήδη από το 2013, ενώ στο Βέλγιο έχει προβεί σε πιο αυστηρή αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται.

Διαβάστε περισσότερα στο:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64100358