Πολωνία: Την πρώτη θέση κατέλαβαν στις εκλογές οι εθνικιστές συντηρητικοί

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας το εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης που καταλαμβάνει 232 έδρες από τις 460 του Kοινοβουλίου, εξασφαλίζοντας το 37,7% των ψήφων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ενδέχεται να κυβερνήσει μόνο του χωρίς τη συνδρομή κάποιου κυβερνητικού εταίρου ενώ με Πρόεδρο τον πρώην Πρωθυπουργό Γιάροσλαβ Καζίνσκι, επανέρχεται στην εξουσία για πρώτη φορά μετά το 2007.

Αντιθέτως, το συντηρητικό φιλελεύθερο κόμμα Πολιτική Πλατφόρμα (PO) της Πρωθυπουργού Εύα Κόπατς περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας με 23,6% 137 έδρες, ποσοστό που το οδηγεί στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της αριστεράς δεν θα εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα το 1989 ενώ 42 έδρες με ποσοστό 8,7% κατέκτησε το αντισυστημικό κόμμα του πρώην μουσικού της ροκ Πάβελ Κούκιζ.

Αντίθετα, μικρή αύξηση των ποσοστών του σημείωσε το φιλελεύθερο κόμμα Nowoczesna με 7,7%, με το αγροτικό κόμμα PSL να διατηρεί την εκλογική του δύναμη με 18 έδρες και ποσοστό 5,2%. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ (52%), δεδομένου ότι από το 1989 δεν ξεπερνά κατά κανόνα το 50%.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τη νίκη της ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς (Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης) έναντι της φιλελεύθερης, ευρωπαϊστικής Κεντροδεξιάς στην Πολωνία, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Σε ερώτηση εάν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένει μεγαλύτερη αντίσταση από τη νέα πολωνική κυβέρνηση στις προσπάθειες να βρεθεί μια λύση στο προσφυγικό ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε ότι «η κυβέρνηση, από θέση αρχής, δεν σχολιάζει τα εκλογικά αποτελέσματα σε δημοκρατίες με τις οποίες η Γερμανία διατηρεί φιλικές σχέσεις». Η πολωνική συντηρητική Δεξιά έχει προχωρήσει πολλές φορές σε τοποθετήσεις με αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα.