Ο κ. Zara στην κορυφή της λίστας πλούτου του Forbes

Στην πρώτη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes,  ο Ισπανός μεγιστάνας των ειδών ένδυσης Zara, Αρνάντσο Ορτέγκα, ο οποίος ξεπέρασε για πρώτη φορά τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Σύμφωνα με τον ανιχνευτή real time του Forbes, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων Zara μόλις συνέτριψε τον Μπιλ Γκέιτς για να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία 79,8 δισ. δολαρίων. Ο Ορτέγκα δεν είναι τόσο φίρμα όσο ο Γκέιτς αλλά ανεβαίνει σταθερά και σιωπηρά στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων τα τελευταία χρόνια, καθώς η εταιρεία του εξακολουθεί να έχει καλή απόδοση και να επεκτείνεται.

Σε αντίθεση με πολλούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Ορτέγκα έχει μια συναρπαστική ιστορία για την άνοδό του από τα… αλώνια στα σαλόνια. Γεννημένος το 1936 στη διάρκεια του ισπανικού Εμφύλιου, ο πατέρας του Ορτέγκα κέρδιζε 300 πεσέτες το μήνα -ένας πενιχρός μισθός. Ο βιογράφος του Ορτέγκα περιγράφει τις μνήμες του από την εφηβεία στη διάρκεια της οποίας η οικογένειά του δεν είχε πάντα αρκετά χρήματα για φαγητό. Εγκατέλειψε το σχολείο προτού κλείσει τα 15, ξεκινώντας την άνοδο ως το παιδί για την αλληλογραφία. Πριν τα 40 του αποφάσισε να ξεκινήσει την επιχείρηση Zara, αναπτύσσοντάς την αρχικά στην Ισπανία, έπειτα στις γειτονικές Πορτογαλία και Γαλλία και μετά στο Λονδίνο. Σήμερα βρίσκεται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του Ορτέγκα αυξήθηκε κατά επιπλέον 5,3% (4 δισ. δολάρια) το τελευταίο 24ωρο. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο της μετοχής της Inditex, της μητρικής εταιρεία των Zara.