H Ελβετία... πίσω από το διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας - Ρωσίας στους αιθέρες

Ελβετικό μαχητικό που εκτελούσε «έλεγχο ρουτίνας» ήταν το αεροσκάφος που προσέγγισε το επίσημο αεροπλάνο της ρωσικής κυβέρνησης σε γαλλικό εναέριο χώρο, προκαλώντας μικρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ελβετίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας για το συμβάν.

Ο εκπρόσωπος του ελβετικού ΥΕΘΑ αποσαφήνισε πως επρόκειτο για έναν «κανονικό έλεγχο» από την Πολεμική Αεροπορία, ο οποίος έγινε μεν από μικρή απόσταση και με οπτική επαφή, αλλά με «τα πάντα να είναι εν τάξει». «Ήταν μια επιβεβαίωση, ένας έλεγχος ρουτίνας», προσέθεσε.

Η τοποθέτηση της ελβετικής πλευράς, όπως αναφέρει το skai.gr, απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς τις καταγγελίες της Μόσχας, η οποία νωρίτερα υποστήριζε πως το επεισόδιο προκλήθηκε όταν γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κινήθηκε «επικίνδυνα κοντά» στο επίσημο τζετ που μετέφερε τον πρόεδρο της ρωσικής κάτω Βουλής στη Γενεύη. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται η θέση του Παρισιού, το οποίο είχε σημειώσει πως το εμπλεκόμενο μαχητικό ήταν ελβετικό, και συνεπώς δεν έχει καμία εμπλοκή στο συμβάν.

Αλλάζοντας πλεύση μετά την δήλωση των ελβετικών Αρχών, η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από την Βέρνη, και ζήτησε συγγνώμη από τη γαλλική πλευρά.

«Είναι απαραίτητο για μας να μας δώσουν σαφείς πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

Νωρίτερα, δίνοντας διάσταση στο γεγονός, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή προκειμένου να «δοθεί μια εξήγηση» για το όλο περιστατικό, προειδοποιώντας πως «τέτοιου είδους ενέργειες […] υποσκάπτουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η Γαλλία ως τόπος για συναντήσεις και συζητήσεις».

Πολλές διασκέψεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας με αντικείμενο την ουκρανική κρίση έχουν φιλοξενηθεί σε γαλλικό έδαφος.