Οι Γάλλοι αστυνομικοί διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Οι Γάλλοι αστυνομικοί, μετά τους επαίνους που δέχτηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τον περασμένο Ιανουάριο, έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους και, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την Υπουργό Κριστιάν Τομπιρά για υπερβολική επιείκεια.

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί με πολιτικά συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του υπουργείου, στο κέντρο της πρωτεύουσας και κρέμασαν μαύρο πανό με το σύνθημα «Αστυνομία/Δικαιοσύνη: η ρήξη». Στα μπλουζάκια τα οποία φορούσαν είχαν σχεδιάσει στόχους ή έγραφαν συνθήματα με τα οποία ζητούσαν «προστασία και αναγνώριση» για το έργο τους.

Μικρότερες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης και έξω από τα δικαστήρια πολλών μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, όπως αναφέρει το naftemporiki. Με αφορμή την κινητοποίηση, ο Πρωθυπουργός – και πρώην Υπουργός Εσωτερικών – Μανουέλ Βαλς θα κάνει το απόγευμα «ορισμένες ανακοινώσεις και προτάσεις», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ανταποκρινόμενος σε ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα δεχτεί επίσης την επόμενη εβδομάδα εκπροσώπους των αστυνομικών και των δικαστικών.

Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 1983, όταν ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Ρομπέρ Μπαντεντέρ μπήκε στο στόχαστρο των αστυνομικών και κατηγορήθηκε για «χαλαρότητα» όταν η ακροαριστερή οργάνωση «Άμεση Δράση» σκότωσε δύο αστυνομικούς. Αυτή τη φορά, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αστυνομικούς ήταν ο τραυματισμός συναδέλφου τους, πριν από μερικές ημέρες, από κακοποιό ο οποίος είχε λάβει άδεια από τη φυλακή και βρήκε την ευκαιρία να το σκάσει.

«Οι αστυνομικοί, οι ήρωες του Ιανουαρίου, έχουν γίνει οι λησμονημένοι της Δημοκρατίας», είπε ο Ζαν-Κλοντ Ντελάζ της Συμμαχίας, του μεγαλύτερου συνδικάτου των αστυνομικών της Γαλλίας. Και οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές ενώσεις, η Ενότητα-Αστυνομία και η Συνέργεια, καταγγέλλουν έκρηξη βίας, έλλειψη μέσων και «ασαφείς αποστολές».