"Ισόβιος" Πρόεδρος!

Με το εντυπωσιακό ποσοστό των 83,49% αναδείχθηκε πανηγυρικά νικητής ο 61 ετών, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στις χθεσινές προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, καθιστώντας τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη για πέμπτη συνεχόμενη φορά! Μάλιστα, η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 87%.

Πρώτη φορά ο Λουκασένκο εκλέχθηκε Πρόεδρος το 1994 με 80,3%, το 2001 με 75,6%, το 2006 με 83% και το 2010 με 79,6%.

Ο Λουκασένκο έχει κατηγορηθεί πολλάκις από τη Δύση για “απομονωτισμό” και για έλλειμμα δημοκρατίας. Ωστόσο, η ουκρανική κρίση έφερε το Μινσκ στο προσκήνιο, με τους ηγέτες των χωρών της λεγόμενης “νορμανδικής τετράδας” που μετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες – Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία – να χρησιμοποιούν τη λευκορωσική πρωτεύουσα ως έδρα τους και τις συμφωνίες που έχουν αποφασιστεί εκεί, να αποτελούν και μια έμμεση, πλην όμως σαφέστατη, αναγνώριση του Λουκασένκο από την ΕΕ.

Η Λευκορωσία δεν ακολούθησε ένα βίαιο μοντέλο της οικονομίας της αγοράς που επιβλήθηκε σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και το κράτος εξακολουθεί να παίζει κομβικό ρόλο. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να διατηρεί υψηλού επιπέδου κοινωνικές δομές σε σχέση με τις όμορες δημοκρατίες αλλά και σε σχέση με άλλα δυτικά κράτη.