Λουτρό αίματος στην Άγκυρα: Αυξάνουν διαρκώς οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες

Τουλάχιστον 86 νεκροί και 186 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από την βομβιστική επίθεση, διπλή όπως όλα δείχνουν, στο κέντρο της Άγκυρας με στόχο προσυγκέντρωση πορείας ειρήνης για το Κουρδικό.  Ο κατάλογος των θυμάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί καθώς μεταξύ των τραυματιών οι 28 νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ενώ η κατάσταση πλέον είναι εξαιρετικά ασταθής λίγες μόλις μέρες πριν τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η επίθεση σημειώθηκε έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας την ώρα που εκεί κατέφθαναν  κατά κύματα άνθρωποι για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση υπέρ της ειρήνης και υπέρ του τερματισμού της αιματηρής εκστρατείας του τουρκικού στρατού κατά του ΡΚΚ στα ανατολικά της χώρας που έχει ξεκινήσει από τα μέσα καλοκαιριού. Την συγκέντρωση διοργάνωναν συνδικάτα και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, γεγονός που οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι οι διοργανωτές και το μήνυμα της συγκέντρωσης ήταν και ο στόχος της επίθεσης. Ο ένας εκ των δύο επικεφαλής του HDP Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς επέρριψε άμεσα τις ευθύνες για το μακελειό στο τουρκικό κράτος και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το ΡΚΚ αναμενόταν το Σαββατοκύριακο να προχωρήσει σε δήλωση για την στάση του εν όψει των εκλογών. Μετά την επίθεση, το PKK ανακοίνωσε πως καλεί τα μέλη του να αναστείλουν πριν τις εκλογές την ένοπλη δραστηριότητα «εκτός εάν δεχθούν επίθεση».

τουρκία-έκρηξη1

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε εσπευσμένα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα. Ερωτήθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σελαμί Αλτινόκ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν κενά στην ασφέλεια.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας. Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων».

Το χρονικό της επίθεσης

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε κεντρική διασταύρωση κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, ενώ ήδη δεκάδες ασθενοφόρα έχουν καταφθάσει στο σημείο. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά το πρακτορείο Αναντολού εκτιμά ότι μπορεί να πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε οδικό κόμβο στην Άγκυρα, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, δηλαδή κοντά στο σημείο που προγραμματιζόταν πορεία ειρήνης για τη διαμαρτυρία κατά των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού κράτους και Κούρδων. Ακριβώς λόγω της επιλογής της ώρας και του τόπου, το HDP εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές του ήταν ο στόχος της διπλής, όπως όλα δείχνουν, επίθεσης.

Οι σοροί σχημάτιζαν δύο κύκλους, σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους. Στο σημείο επικράτησε πανικός για ώρα ενώ ασθενοφόρα και περιπολικά προσπαθούσαν να πλησιάσουν το σημείο. Η ισχύς των εκρήξεων ήταν τέτοια που ζημιές υπέστη και το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν καθώς βοηθούσαν στη μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο.

«Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.

Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.

Σελαχατίν Ντεμιρτάς: Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην “Αγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

turkey-attack-ankara-hdp

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».