Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα ζήτησε για το προσφυγικό ο Ντ. Τουσκ

«Δραματικό τεστ αντοχής» για την Ε.Ε. χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την προσφυγική κρίση. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τουσκ εκτίμησε ότι «ενδεχόμενη νίκη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, πιο πιθανή σήμερα με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, θα οδηγήσει σε ένα ακόμη μεταναστευτικό κύμα».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η αλληλεγγύη απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό και πρόσθεσε ότι «είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.». Παράλληλα ανέφερε ότι εκτός από αλληλεγγύη χρειάζεται υπευθυνότητα και κοινή λογική και υπογράμμισε ότι «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα ισούται με Ευρώπη χωρίς Σένγκεν» ενώ επεσήμανε ότι η αποκατάσταση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική, ανθρωπιστική και ασφαλή μεταναστευτική πολιτική.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού (σ.σ. Δουβλίνο και ποσοστώσεις) και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η τήρηση των κανόνων θα σημαίνει πάντα ότι θα θυσιάζουμε μέρος των συμφερόντων μας». Επιπλέον, ο κ. Τουσκ παρατήρησε ότι «όλοι κάνουν κριτική και πολύ λίγοι υπερασπίζονται το καλό όνομα της Ευρώπης» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι πρόσφυγες έρχονται επειδή η κοινότητά μας παραμένει η πιο ανοιχτή και η πιο ανεκτική από όλες».