Μανουέλ Βαλς: Η Ρωσία δεν θα πρέπει να κάνει λάθος στους στόχους

Η Ρωσία θα πρέπει να πλήττει θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και όχι άλλες οργανώσεις, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ενώ παράλληλα υπενθύμισε την ανάγκη να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιαπωνία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαλς είπε χαρακτηριστικά ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το υπενθύμισε με μεγάλη σαφήνεια με αφορμή τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι: δεν θα πρέπει να κάνει λάθος στους στόχους” και πρόσθεσε ότι “θα πρέπει να χτυπάμε τους σωστούς στόχους και στην προκειμένη περίπτωση το Ντάες. Αν το Ντάες είναι ο εχθρός που επιτίθεται στις κοινωνίες μας, και αυτό αληθεύει προφανώς για την Γαλλία, μπορεί επίσης να αληθεύει και για τη Ρωσία, τότε είναι πράγματι το Ντάες που πρέπει να χτυπάμε, αυτό κάνει η Γαλλία και τους καλούμε όλους να μην κάνουν λάθος στους στόχους”.

Ο κ. Βαλς θύμισε ότι η δεύτερη συνθήκη αναφέρει ότι δεν μπορεί κανείς να επιτίθεται στους αμάχους, και ανέφερε ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να χρησιμοποιεί βαρέλια με βενζίνη, χημικά όπλα κατά των αμάχων, “και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό” τόνισε με νόημα ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

Χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές της επιδρομές έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και διευκρίνισε ότι προχώρησε σε 60 πλήγματα σε τρεις ημέρες. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις επικρίσεις τους απέναντι στην Μόσχα, ότι επιδιώκει κατά προτεραιότητα να υπερασπιστεί το συριακό καθεστώς.

Την ίδια ώρα πληροφορίες των βρετανικών υπηρεσιών λένε ότι μόνον το 5% των ρωσικών πληγμάτων στη Συρία είχε στόχο το Ισλαμικό Κράτος και η πλειονότητα των επιδρομών φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο αμάχων και είχε στόχο τη μετριοπαθή αντιπολίτευση.