Αυξάνονται οι νεκροί από το πλήγμα στο νοσοκομείο των ΓΧΣ - Έρευνα για «έγκλημα πολέμου» από τον ΟΗΕ

Την πλήρη διερεύνηση της αιματηρής επίθεσης, για την οποία θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις, εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, ζητά ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «τραγική και αδικαιολόγητη αεροπορική επιδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως έγκλημα πολέμου».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσεΐν δήλωσε ότι «είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που θα πρέπει να ερευνηθεί ανεξάρτητα, σε βάθος και τα αποτελέσματα της έρευνας να βγουν στο φως». «Μια αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο μπορεί να χαρακτηριστεί από το νόμο και ως έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συνέβη με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Πάντως, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ ζήτησε συγνώμη από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν για την επίθεση που δέχτηκε το νοσοκομείο μέσα στο οποίο βρήκαν τον θάνατο και μέλη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο στρατηγός, επικεφαλής των υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και ζήτησε συγγνώμη, ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι. Εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως το τηλεφώνημα του Κάμπελ στον Γάνι.

Στο μεταξύ, αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από το πρωτοφανές πλήγμα. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής. Πρόκειται για 12 μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τέσσερις ενήλικες ασθενείς και τρία παιδιά , αναφέρει η οργάνωση σε νέα ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με την οργάνωση, μέλη του προσωπικού της τηλεφώνησαν έξαλλα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή στο νοσοκομείο τους στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν για σχεδόν μία ώρα.

Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 2.10 π.μ. (τοπική ώρα) και το προσωπικό των MSF τηλεφώνησε σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ στις 2.19 π.μ. και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον μερικά λεπτά αργότερα, και ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 3.13 π.μ., ανέφερε συγκεκριμένα αξιωματούχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.