Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η Ρωσία στη Συρία

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν νέους στόχους στην Συρία την Πέμπτη, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ Αλ Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του «Στρατού της Κατάκτησης», συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουΐγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο. Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.

Οι δυνάμεις του «Στρατού της Κατάκτησης» προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας μετά τον Μάιο, εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ Αλ Σουγούρ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το naftemporiki. Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας. «Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Reuters: Αντάρτες που είχε εκπαιδεύσει η CIA έπληξαν οι Ρώσοι από αέρος στη Συρία

Δύο ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία την Πέμπτη στόχευσαν στρατόπεδο εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί νωρίτερα από Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters διοικητής της ομάδας των ανταρτών. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζον ΜακΚέιν.

Ο Χασάν Χατζ Άλι, επικεφαλής της οργάνωσης Λίγουα Σουκούρ Αλ Τζαμπάλ, τόνισε ότι το στρατόπεδο που επλήγη βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ και δέχθηκε 20 πυραύλους σε δύο διαφορετικούς γύρους επιθέσεις. Ο κ. ΜακΚέιν, από την πλευρά του, τόνισε, σε συνέντευξή του στο CNN, ότι τα χτυπήματα των Ρώσων έπληξαν μονάδα των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, την οποία υποστηρίζουν ενεργά οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα η CIA .

Χερσαία επίθεση ετοιμάζουν από κοινού Άσαντ, Ιράν και Χεζμπολάχ 

Παράλληλα, εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες έχουν καταφθάσει το τελευταίο δεκαήμερο με όπλα στη Συρία και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν, μαζί με τις κυβερνητικές συριακές δυνάμεις, σε χερσαίες επιχειρήσεις ενάντια σε Σύρους αντάρτες, με τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου να ετοιμάζεται να λάβει επίσης μέρος. Την πληροφορία ανέφεραν λιβανικές πηγές.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις Άσαντ – Ιρανών – Χεζμπολάχ αναμένεται να διεξαχθούν σε συντονισμό με τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής φαίνεται να στοχεύουν, αντί για το Ισλαμικό Κράτος, Σύρους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ.

«Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα θα ακολουθηθούν από χερσαία επέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους», σημείωσε χαρακτηριστικά μία εκ των πηγών. Στόχος της επιχείρησης είναι η ανάκτηση εδαφών από πλευράς των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ εδαφών που το τελευταίο διάστημα έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Σεργκέι Λαβρόφ

Αβάσιμες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τις αμφιβολίες της Δύσης για τους στόχους των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών της Συρίας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν καχυποψία για τα χθεσινά πλήγματα της Ρωσίας στο ρωσικό έδαφος, αναφέροντας ότι πιθανότατα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά θέσεις αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στο κεντρο-δυτικό τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα τους θύλακες όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εστίες αντίστασης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης.

«Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι των πληγμάτων αυτών δεν ήταν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε «με κάθε ειλικρίνεια» στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ρωσία επεμβαίνει έπειτα από αίτημα της συριακής προεδρίας για να πολεμήσει «αποκλειστικά το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Επιβεβαιώνει η συριακή τηλεόραση βομβαρδισμό της Χάμα και της Χομς

Ωστόσο, η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τον ρωσικό βομβαρδισμό των επαρχιών της Χάμα (βορειο-δυτικά) και της Χομς (κέντρο). Η συριακή αεροπορία παράλληλα πραγματοποίησε επιδρομή στην περιοχή της Λαττάκειας. Ούτε η επαρχία Χάμα ούτε η επαρχία Χομς περιλαμβάνονται στα εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα, ανήκουν στον άξονα που ενώνει το βόρειο τμήμα τής υπό κυβερνητικό έλεγχο ζώνης με τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης Χάλεντ Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, 36 αθώοι άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις ρωσικές επιδρομές στη Χομς.

Η αντίδραση της Δύσης 

Αμέσως μετά τις πρώτες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, οι δυτικές χώρες εξέφρασαν αμφιβολίες για την επιλογή των στόχων της ρωσικής αεροπορίας. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα πιθανότατα δεν είχαν ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος και πως θεωρεί ότι η ρωσική προσέγγιση θα έχει κακή εξέλιξη, εάν θέσει ως μοναδικό στόχο την υπεράσπιση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Υπάρχουν «στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν ως στόχο του Ισλαμικό Κράτος», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί ποιοι ήταν οι στόχοι των ρωσικών αεροσκαφών. Ακόμη πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του ο Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί θετικά την ρωσική αεροπορική δραστηριοποίηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Η Μόσχα απάντησε ότι η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε 20 βομβαρδισμούς και ότι επλήγησαν οκτώ στόχοι του Ισλαμικού Κράτους.

Έκτακτη σύνοδο αποφάσισαν ΗΠΑ και Ρωσία 

Έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους επιτελείων αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με στόχο να αποφευχθεί τυχόν επεισόδιο μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, μετά τους χθεσινούς πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Μόσχα. «Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Κέρι επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια «συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό».

Στόχος της συνάντησης θα είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε χθες ότι οι πρώτες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος».

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη είχαν καν στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σε πιο συμφιλιωτικό ύφος, ο Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να «καλωσορίσει» την ρωσική αυτή κίνηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει πράγματι κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο συριακό έδαφος. Στην αντίθετη περίπτωση «θα έχουμε σοβαρές ανησυχίες», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Μόσχα απάντησε ότι η αεροπορία της πραγματοποίησε χθες 20 εξόδους και έπληξε «οκτώ στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», ενώ η επίσημη συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί στις επαρχίες Χάμα, στη βορειοδυτική Συρία, και Χομς, στην κεντρική. Μια επιδρομή πραγματοποίησε και ο συριακός στρατός στην περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ως «το μόνο μέσο για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» και σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι συμβατοί με το διεθνές δίκαιο. Εξάλλου διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνον για αεροπορικές επιχειρήσεις και κάλεσε τον σύμμαχό του Άσαντ να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που είναι αποδεκτή από την Δαμασκό.

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην εξορία Χάλεντ Χότζα δήλωσε ωστόσο από τη Νέα Υόρκη ότι τα πλήγματα στη Χομς σκότωσαν 36 «αθώους» αμάχους σε ζώνες «που έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος».

1 bomb russia-strikes_3459195b