Επεισόδια με πρόσφυγες στα σύνορα Ιταλίας - Γαλλίας

Να περάσουν τα σύνορα ελεύθερα ζητούσαν οι περίπου 30 πρόσφυγες που κατέφυγαν σε βράχια στην άκρη της θάλασσας, όταν η ιταλική αστυνομία εκκένωσε τον καταυλισμό που είχαν στήσει στα σύνορα της Ιταλίας με τη Γαλλία. Μαζί με τους πρόσφυγες ήταν και περίπου 20 ακτιβιστές, οι οποίοι απειλούσαν να πηδήξουν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές πρόσφυγες και ακτιβιστές είχαν ειδοποιηθεί για την επιχείρηση αυτή της αστυνομίας, και είχαν ήδη καταφύγει στα βράχια για να μην συλληφθούν. Περίπου 30 αστυνομικοί σχημάτισαν έναν κλοιό γύρω από τους πρόσφυγες χωρίς να κάνουν χρήση βίας. Μετανάστες και ακτιβιστές είχαν ανοίξει ένα πανό όπου αναγράφονταν στα αγγλικά: “θέλουμε την ελευθερία μας για να περάσουμε τα σύνορα”.

Αξιωματικός της αστυνομίας ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες στον καταυλισμό διέμεναν έως και 250 άνθρωποι, και πολλοί από αυτούς πρέπει να έφυγαν το βράδυ όταν διαδόθηκε η πληροφορία για την εκκένωση του καταυλισμού. Την εκκένωση του καταυλισμού αποφάσισε η εισαγγελία της Ιμπέρια με το επιχείρημα της κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Απορριμματοφόρα απομάκρυναν τις σκηνές και τα προσωπικά είδη που βρήκαν στον καταυλισμό, ο οποίος είχε στηθεί κάτω από μια γέφυρα σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων από την γαλλική μεθόριο και την γαλλική πόλη Μαντόν.

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε η αυστηρή φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας. Την ίδια ώρα η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λήψη απόφασης για τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου των προσφύγων από το Ιράκ και τη Σομαλία, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές της κατάστασης της ασφάλειας στις δύο αυτές χώρες.