"Αγριάδες" δημοσίως, συμφωνίες κατ' ιδίαν

Μπορεί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπάρακ Ομπάμα, να διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους, αλλά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση φαίνεται ότι το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Καταρχήν, η συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών από Ιούνιο του 2013, κράτησε σχεδόν διπλάσιο χρόνο από αυτόν που είχε προγραμματιστεί (1 ώρα και 40 λεπτά έναντι 55 λεπτών), ενώ,, αμέσως μετά σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ομπάμα ήταν “ειλικρινείς” και έδειξαν ότι οι δύο πλευρές μπορούν να εργαστούν μαζί, σε κοινά προβλήματα.

“Η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και, κάτι που ήταν ιδιαίτερο ευχάριστο, πολύ ειλικρινής” σημείωσε ο Πούτιν. “Θεωρώ ότι οι Αμερικανοί εταίροι έθεσαν αρκετά ξεκάθαρα τη θέση τους για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία, τα ζητήματα της Συρίας, και εν γένει για τη Μέση Ανατολή. Έχουμε, περιέργως, πολλά κοινά σημεία, αλλά υπάρχουν και διαφωνίες”.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να δώσουν την εντολή στα στρατιωτικά τους επιτελεία να έρθουν σε συνομιλίες για να αποφύγουν τη σύγκρουση σε πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν τις πιθανότητες για πολιτική λύση στη Συρία, αλλά διαφώνησαν για το μέλλον του Σύρου Προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Πηγή: http://tass.ru, ΑΠΕ