New York State of Mind

Πολλά και διάφορα τα νέα από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το έτος 2015, η οποία πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη αυτές τις μέρες. Ας ξεκινήσουμε από τα δικά μας όμως. Εδώ θα βρείτε τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο, κατά την οποία τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του εθνικού χρέους ως μια διεθνής πρόκληση.

Μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έγινε και από την πλευρά της Κίνας, η οποία συχνά έχει κατηγορηθεί ότι ηβοήθεια που παρέχει για την επίτευξη αναπτυξιακών στόχωνφτωχών χωρών είναι ουσιαστικά για ίδιον όφελος. Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping ανακοίνωσε τη δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή βοήθειας στα φτωχότερα κράτη του κόσμου, ενώ δήλωσε ότι θα συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών προς την Κίνα (δεν έδωσε όμως εικόνα του ύψους της ελάφρυνσης αυτής).

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin με τον Barack Obama και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe, ενώ εντός της ημέρας ο Putin θα απευθύνει ομιλία στον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.