«Απογαλακτισμός» από τις ΗΠΑ;

Ακόμη μία ένδειξη «απογαλακτισμού» της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί η αποδιδόμενη στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, άποψη ότι ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεταβατική λύση μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Telegraph – αναδημοσιεύει ο «ΣΚΑΪ» – που επικαλείται κυβερνητική πηγή, την οποία δεν κατονομάζει, η άποψη του Κάμερον για το θέμα είναι ότι “δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμο, σταθερό, ειρηνικό μέλλον για τη Συρία αν οι Σύροι επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τον πρόεδρο Άσαντ στην εξουσία”.

Στην ερώτηση αν ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει πρόεδρος για μια μεταβατική περίοδο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν θα ζητούσε την άμεση παραίτησή του. “Ανέκαθεν υπήρχε η ιδέα για μια πολιτική μετάβαση”, πρόσθεσε.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την αμερικανική πολιτική που προστάζει τη μη διαπραγμάτευση με τον Σύρο πρόεδρο, γεγονός που υπογραμμίζει τη ρήξη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Άσαντ στο μέλλον.

Την περασμένη εβδομάδα και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν συνομιλίες με πολλούς από τους πρωταγωνιστές της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και του Άσαντ.

Ωστόσο, Γερμανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι η Καγκελάριος υιοθετεί τις θέσεις της Ισπανίας ή της Αυστρίας που θεωρούν ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιον ρόλο, ως μια μεταβατική λύση για τη Συρία, σε συνδυασμό με την αποστολή διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.