Ο Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία

Την αποχώρηση του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής του πρέπει να αποφασιστεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ, ο Τζον Κέρι προέτρεψε τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να πείσουν τον Άσαντ να διαπραγματευτεί.

Ο Τζον Κέρι τόνισε ότι είναι επείγον να επαναληφθούν οι προσπάθειες με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου που διαρκεί ήδη 4 χρόνια και επιδεινώνει την προσφυγική κρίση στη Συρία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι «πρέπει να εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις. Αυτό επιζητάμε και ελπίζουμε ότι η Ρωσία και το Ιράν, και άλλες χώρες που ασκούν επιρροή, θα βοηθήσουν να το καταφέρουμε αυτό, διότι αυτό εμποδίζει το να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κρίση» και υπογράμμισε ότι εμείς «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Άραγε ο Άσαντ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί, να διαπραγματευτεί πραγματικά; Άραγε η Ρωσία είναι έτοιμη να τον πείσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;».

Αναφερόμενος σχετικά με την απομάκρυνση του Άσαντ παρατήρησε ότι «δεν χρειάζεται να γίνει σε μία ημέρα ή σε διάστημα ενός μήνα. Υπάρχει μια διαδικασία βάση της οποίας όλα τα μέρη πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρχει μια συμφωνία για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί».