Μ. Ακιντζί: Σε δημοψήφισμα στοχεύουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενημέρωσε χθες τη «Βουλή» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις «στοχεύουν σε ένα δημοψήφισμα, όπου ο κόσμος θα πει με ευκολία “ναι” και θα είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι ήταν μια μακρά και εποικοδομητική συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκαν οι απόψεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα επαναληφθούν. Η διαδικασία των συνομιλιών, υποστήριξε, διαμορφώνεται μαζί με τη «βουλή», την «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Βουλευτής του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί έδωσε σημαντικές πληροφορίες, που συνέβαλαν στη δημιουργία κοινής αντίληψης. Επιπλέον, δήλωσε ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή δείχνουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν και συμπλήρωσε πως «είναι σημαντική η επίτευξη μια συμφωνίας στο Κυπριακό που θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή». Κατέληξε με την πεποίθηση ότι από τη διαδικασία των συνομιλιών θα βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο Βουλευτής του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Χουσείν Ανγκολεμλί εξέφρασε την ανησυχία του κόσμου στο θέμα του περιουσιακού στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των πλευρών και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στο στάδιο του καθορισμού των κριτηρίων για το περιουσιακό και ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

Παράλληλα έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των εξουσιών λέγοντας ότι «σε αυτό το θέμα υπάρχει 80% συμφωνία», σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στην Κύπρο χωρίς να αλλάξει η συγκυρία και εκτίμησε ότι η πορεία (σ.σ. των συνομιλιών) είναι καλή.